Rafaelov avtoportret s prijateljem. Foto: AP
Rafaelov avtoportret s prijateljem. Foto: AP

Žalostna usoda še ene epohalne postavitve
Ob letošnji okrogli obletnici umetnikove smrti so v rimskem razstavišču Scuderie del Quirinale pripravili razstavo, ki so jo naslovili preprosto Rafael. Postavitev, ki naj bi bila vrhunec zaznamovanja tega jubileja, je združila približno 200 umetnin iz skupno 52 umetnostnih institucij. Vendar ta velika razstava zdaj sameva ob ukrepih za zajezitev širitve novega koronavirusa.

Velika rimska postavitev, ki naj bi jo zaprli 2. junija, zaradi pandemije koronavirusa sameva. Foto: AP
Velika rimska postavitev, ki naj bi jo zaprli 2. junija, zaradi pandemije koronavirusa sameva. Foto: AP

Do virtualnega muzeja Rafaelovih del lahko dostopate tukaj.

Dela iz poglavitnih institucij po svetu
K sreči je od nedavna mogoče obiskati virtualni muzej, ki so ga vzpostavili na spletni platformi Musement. V njem so zajeta dela, ki jih med drugim hranijo v Vatikanskih muzejih, pariškem muzeju Louvre, galeriji Uffizi v Firencah, madridskem muzeju Prado, v muzeju v vili Borghese in v muzeju Ermitaž v Sankt Peterburgu, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Rafaelov avtoportret. Foto: Wikipedia
Rafaelov avtoportret. Foto: Wikipedia

Varovanec in svetovalec papežev
V Urbinu leta 1483 rojeni Rafael se je šolal pri očetu zlatarju in slikarju ter pri slikarju Peruginu. Delal je v Perugii, Firencah in nato v Rimu. Bil je varovanec papežev Julija II. in Leona X. Leta 1514 je postal glavni arhitekt stavbarnice sv. Petra, leto zatem ga je papež imenoval za svojega glavnega svetovalca, nadzornika vseh starin v Rimu in vodjo dejavnosti kurije.

Rafael je bil kot slikar poznan po čistih formah, klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, svetlem, toplem koloritu ter dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov. Umrl je na svoj rojstni dan, 6. aprila 1520 v Rimu.