Na sliki je umetnik upodobil sveto družino. Jezus spi v Marijinem naročju, drugi otrok pa je Janez Krstnik. Foto: The Brussels Times/Jan Van Raemdonck
Na sliki je umetnik upodobil sveto družino. Jezus spi v Marijinem naročju, drugi otrok pa je Janez Krstnik. Foto: The Brussels Times/Jan Van Raemdonck

Pastor Jan Van Raemdonck iz Zeleja (dobrih 70 kilometrov severno od Bruslja) je poklical policijo, ko sta dve njegovi faranki ugotovili, da v cerkvi Sint-Ludgerus na stalnem mestu ob oltarju ni več slike iz 16. stoletja, ki so jo poznali kot Sveto družino.

Vse skupaj je zanimivo zato, ker bi morala platno, na katerem so upodobljeni Marija, Jožef in speči Jezušček, nekaj dni za tem preučiti in oceniti ugledna izvedenka za Michelangelov opus Maria Forcellino. Van Raemdonck se je nanjo obrnil, ker je v zasebni zbirki vojvode portlandskega naletel na skico renesančnega mojstra, osupljivo podobno sliki v njegovi cerkvi.

Cerkev Sint-Ludgerus v Zeleju. Foto: Wikipedia
Cerkev Sint-Ludgerus v Zeleju. Foto: Wikipedia

Nesrečni Van Raemdonck, ki v omenjeni cerkvi kot pastor služi že pet let, meni, da bi bila lahko slika ‒ če bi se res izkazala za pristno ‒ vredna tudi do sto milijonov evrov. Pred 16 leti je cerkvi umetnino podaril nekdanji belgijski senator Etienne Cooreman.

"Gospa, ki živi v bližini, je v četrtek okrog petih zjutraj v bližini cerkve videla približno 20 let starega moškega, ki je odšel, ko je prižgala luč," je za britanski The Guardian povzel Van Raemdonck. "V petek zjutraj okrog devetih sta faranki, ki sta prišli položit rože na oltar, opazili, da so vrata odprta, slika pa manjka."

Je bil zgovoren nekdo iz pastorjevega ožjega kroga?
"V cerkvi nisem govoril o svojih domnevah, da je umetnina dragocena,"
je še zatrdil. "Hotel sem počakati na mnenje strokovnjakov, potem pa bi okrepil varovanje, če bi se slika izkazala za pristno. Povedal sem samo nekaj družinskim članom, prijateljem in cerkvenemu odboru. Povedal sem približno 20 ljudem, in nikoli v javnosti." Sumi, da je informacijo morda kdo pobral iz njegove e-pošte, saj je med raziskovanjem porekla slike pisal več muzejem.

Vedeli so, po kaj so prišli
Slika, ki je bila pritrjena v masiven lesen okvir, tehta približno sto kilogramov, tako da je šlo verjetno za organiziran rop, v katerem je sodeloval več kot en človek. "Zanimala jih je zgolj in samo tista slika," je predsednik cerkvenega odbora Johan Anthuenis povedal za časnik Het Nieuwsblad. "Ostalih dragocenosti se niso pritaknili."

Michelangelo je bil plodovit ustvarjalec na področjih kiparstva, slikarstva in risbe in v zadnjih letih je stroka avtentificirala oz. odkrila kar nekaj njegovi prej neznanih del. Res pa je, da je proces avtentifikacije po navadi več let trajajoč postopek in da odgovori včasih niso dokončni.

Van Raemdonck je sicer ljubiteljski zgodovinar in avtor knjig za otroke; v zadnjem času se je ukvarjal z romanom o sliki Svete družine. O izginotju pa pravi takole: "Čudovita slika je ‒ upam, da jo bomo dobili nazaj."