Platno Nu (femme) debout bo od 3. do 10. novembra na ogled v hongkonški izpostavi hiše Bonhams, v Londonu bo razstavljena od 20. do 23. novembra, ko gre na dražbo. Foto: Bonhams
Platno Nu (femme) debout bo od 3. do 10. novembra na ogled v hongkonški izpostavi hiše Bonhams, v Londonu bo razstavljena od 20. do 23. novembra, ko gre na dražbo. Foto: Bonhams

Stoječi akt, ki ga je Matisse ustvaril med koncem leta 1905 in začetkom naslednjega, sta sprva kupila njegova največja prijatelja in mecena, Michael in Sarah Stein. Michael je bil sorojenec slavne Gertrude in Lea Steina, ki so bili na začetku preteklega stoletja eni najvidnejših zbiralcev moderne umetnosti v Parizu.

Med prvimi Matissovimi deli, ki jih je videla ameriška javnost
"Nu (femme) debout je nastala na vrhunca Matissovega fovističnega obdobja, ko sta bila njegova nebrzdana uporaba barv in ravnanje s pigmentom najbolj radikalna in svobodna. Delo sta kmalu za tem, ko je bilo končano, kupila Michael in Sarah Stein, ki sta bila med najpomembnejšimi Matissovimi meceni v zgodnji karieri. Slika je redek primer umetnikovega figurativnega fovističnega dela zunaj muzejske zbirke," je za portal Art Daily povedala India Phillips iz hiše Bonhams.

Henri Matisse (1869–1954). Foto: Wikipedia
Henri Matisse (1869–1954). Foto: Wikipedia

Dodala je, da gre tudi za eno od prvih treh Matissovih del, ki ga je videlo ameriško občinstvo in je skupaj z izjemnimi prizadevanji Sarah Stein pripomoglo k temu, da so umetnikovo ime na mednarodni ravni začeli povezovati z razvojem moderne umetnosti. Delo je bilo vključeno v številne pomembne muzejske razstave, med drugim v Muzeju moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku in pariškem razstavišču Grand Palais.

V Parizu živeči otroci premožnih staršev
Gertrude, Michael in Leo Stein so se rodili premožnim staršem v Pensilvaniji, leta 1904 so vsi trije živeli v pariški prestolnici. Michael in njegova žena Sarah sta sprva nameravala v Franciji ostati le eno leto, a sta nato tam ostala več kot 30 let in skupaj z Gertrudo in Leom ustvarila najpomembnejšo zbirko moderne umetnosti tistega časa. Z umetnikom sta ju seznanila Leo in Gertrude, hitro sta se navdušila nad sodobno umetnostjo in kupovala dela Gauguina, Picassa in Matissa.

Nu (femme) debout so v Matissovi družini označili kot "prvi nakup" Michaela in Sarah, delo pa je bilo na ogled na umetnikovi drugi samostojni razstavi v galeriji Druet leta 1906. Slika je jasno prepoznavna s številnih fotografij, posnetih na domu Michaela in Sarah Stein na ulici Madame med letoma 1908 in 1914. Fotografije razkrivajo tudi vso širino in kakovost Matissovih del v njuni zbirki, ki pa so zdaj skoraj vsa v muzejskih zbirkah.

Michael in Sarah Stein sta imela sliko več kot 40 let v svoji zbirki. V družini je ostala tudi po njuni selitvi v Kalifornijo leta 1935 in Michaelovi smrti leta 1938. Verjetno je bila nato prodana sredi 40. let preteklega stoletja, še navaja spletni portal Art Daily.