Drevišnjega odprtja razstave v Galeriji Novak v Ljubljani se bo udeležil tudi umetnik.

Mirsad Begić je leta 2000 prejel nagrado Prešernovega sklada za ciklus Ohraniti sanje. Leta 2021 mu je tedanji predsednik republike Borut Pahor podelil odlikovanje za kiparski opus. Foto: Amir Muratović
Mirsad Begić je leta 2000 prejel nagrado Prešernovega sklada za ciklus Ohraniti sanje. Leta 2021 mu je tedanji predsednik republike Borut Pahor podelil odlikovanje za kiparski opus. Foto: Amir Muratović

Razstava zajema del slikarskega opusa Mirsada Begića, ki je nastajal vzporedno z njegovim kiparskim delom, a je javnosti manj znan. "Moj celotni slikarski opus, ki je nastajal sočasno z vso mojo umetnostjo, je dobil smisel in zaokroženost v dnevih, mesecih in ne nazadnje v letih mojega soočenja z vdorom realnosti, ki je presekal linearno ustvarjalno pot. Soočenje z boleznijo je pomenilo tudi soočenje s samim sabo ter prevpraševanjem toka življenja in smrti. Prek teh misli in premislekov je moje življenjsko delo začelo dobivati povsem nov smisel, ki sem ga našel na platnu," je pred odprtjem razstave v Ljubljani dejal umetnik.

Slike kot skrivnost, ki jo je umetnik čuval le zase
Dodal je še, da je likovni medij zanj "pomemben in tudi skrajni izraz, ki je zaokrožil mojo ustvarjalno pot. Moje slike so prav zato ostale skrivnost, ki sem jo čuval le zase. Na tej točki pa je v moje življenje vstopil galerist Franci Novak, ki je želel moje likovno delo predstaviti širši javnosti. Danes sem srečen in ponosen, da lahko tudi ta del moje umetnosti delim z občinstvom."

Sorodna novica Galerija Novak odpira svoja vrata še v dubrovniški kapelici sv. Luke

Begićeve "slike se rodijo kot plod umetnikovega intimnega dnevnika, plod njegovega vsakodnevnega zapisovanja na način risbe. Mirsad svojih notranjih svetov ne izgovarja, Mirsad svoje notranje svetove riše," je v uvodu kataloga, ki je izšel ob razstavi v Dubrovniku Špela Stramšek. Begić s svojimi umetninami "transcendira domače in poznano ter vstopa v povsem nov svet, ki našo domišljijo vedno znova vznemirja in nam daje material za razmislek o nas samih, o naši okolici, o naši kulturni in zgodovinski umeščenosti." Umetnik s svojim delom "gledalca pahne tudi v odkrivanje skritega, nezavednega sveta in v razmišljanje umestitve človeške eksistence v vesoljno stvarstvo". Obsežen katalog poleg strokovnega pogleda na umetnikov slikarski opus zajema tudi reprodukcije njegovih slik.

Avtor mnogih javnih plastik in ambientalnih postavitev
Leta 1953 v Glamoču v Bosni in Hercegovini rojeni kipar in risar Mirsad Begić spada med najizrazitejše in najbolj lirične predstavnike mladega slovenskega kiparstva, t. i. kiparstva čutnega inkarnata, ki se je razvilo v 80. letih preteklega stoletja. V Slovenijo se je preselil po srednji umetniški šoli v Sarajevu, ko je vpisal študij kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je diplomiral leta 1979 pri Dragu Tršarju. Leta 1986 je pri njem končal še specialistični študij, izpopolnjeval se je tudi na prestižni londonski šoli St. Martin’s School of Art.

Begić je podpisal številne javne plastike in ambientalne postavitve. Ustvarja v glini, mavcu, keramiki, bronu in različnih netipičnih materialih, od voska do vrvi. Ustvaril je tudi posamezne scenografije. Razstavlja po Sloveniji in zunaj nje, zlasti v Nemčiji. Njegova dela so med drugim v zbirkah Moderne galerije, Galerije Murska Sobota, Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, Miklove hiše Ribnica, v Tuzli, Pančevu, Somborju, Kikindi, Sarajevu, v japonskem Kobeju ter v številnih zasebnih zbirkah. Živi in ustvarja v Ljubljani.