Njen Izbor slik iz let 2018 do 2022 je od danes na ogled v galeriji Equrna. Tam razstavlja tretjič, tokrat z izborom slikarskih del iz opusa, ki ga ustvarja in nadgrajuje v zadnjih letih.

Anja Jerčič Jakob, OB SAVI II, 2019, jajčna tempera in in olje na platnu. Foto: Galerija Equrna
Anja Jerčič Jakob, OB SAVI II, 2019, jajčna tempera in in olje na platnu. Foto: Galerija Equrna

Prva obsežna predstavitev tega opusa je bila oktobra in novembra leta 2020 v Mestni galeriji Piran, v času popolnega zaprtja za strokovno kot tudi širšo javnost. Razstavo je tedaj naslovila Periferija.

"Ne zgolj zaradi geografskega pomena, ki se navezuje na primestni okoliš in rastišča / domovanja motivnih izhodišč mojega slikarstva. Izpostaviti sem želela periferno kot tisto obrobno, a bistveno za delovanje vsakršnega organizma ali sistema, bodisi živčnega, družbenega ali umetniškega. Tudi novejša dela so plod istovrstne slikarske akcije, ki pogojuje nastajanje podobe v sliki, zato lahko naslov Periferija pripada tudi tej razstavi," opisuje avtorica.

Prevajanje in predelava vtisa v drugem prostoru in času
Motivni vzvod so, kot pravi, prizori iz občasnih in v zadnjem času "vsakdanjih s/prehajanj". Pri tem ne gre toliko za transkripcijo prizorov v likovni jezik na način izkoriščanja učinkov iluzije in stremljenja po realistični upodobitvi, temveč gre bolj za prenos kot prevajanje in predelavo vtisa v drugem prostoru in času – likovna krajina se zgodi v drugi časovnosti znotraj ustvarjalnega procesa.

Anja Jerčič Jakob (1975) je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Na isti akademiji je leta 2004 končala magistrski študij grafike, leta 2007 pa še slikarstva. Od leta 2016 deluje na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani kot docentka za področje slikarstva.

Od leta 2000 kontinuirano razstavlja na številnih skupinskih in samostojnih razstavah. Pri svojem umetniškem delu izhaja iz elementarnosti dvodimenzionalne slike. Značilnost njenih raznovrstnih opusov je preizpraševanje in aktualiziranje različnih vizualizacijskih modelov, ki so nastajali in se razvijajo skozi zgodovino slike. Občasno se ukvarja tudi s knjižno ilustracijo, predvsem za otroke.

Razstava je odprta do 24. februarja.