Nika Špan je na predstavitvi projekta Skrivnostni vrt zate povedala, da je projekt zanjo izreden umetniški izziv, njen cilj pa je, da bo projekt nagovarjal tako družbeno kot likovno pomembne teme. Foto: EPA
Nika Špan je na predstavitvi projekta Skrivnostni vrt zate povedala, da je projekt zanjo izreden umetniški izziv, njen cilj pa je, da bo projekt nagovarjal tako družbeno kot likovno pomembne teme. Foto: EPA
Sorodna novica Slovenijo bo na 60. beneškem bienalu zastopala slikarka in kiparka Nika Špan

Znane so prve podrobnosti slovenskega paviljona na letošnjem beneškem bienalu, enega od ključnih svetovnih dogodkov sodobne umetnosti, ki ga po besedicah ministrice za kulturo Aste Vrečko obišče okoli 800.000 ljudi.

Kustos slovenske predstavitve, Vladimir Vidmar, je na predstavitvi slovenskega paviljona na novinarski konferenci zaupal naslov projekta, ki ga bo konceptualna umetnica Nika Špan predstavila v slovenskem paviljonu, Skrivnost vrta zate. Vidmar je pojasnil, da so bile pri izbiri umetnice Špan ključne tri tujosti. Prva je odločitev kuratorja 60. beneškega bienala Adriana Pedrose za glavno temo pod naslovom Tujci povsod, druga je tujost kot "rahlo nelagodna pozicija" Slovenije znotraj mednarodnega umetnostnega sistema stran od glavnih umetnostnih centrov, tretja pa tujost, ki izhaja iz prakse Špan kot umetnice, ki vedno vztraja v pozicijah drugosti.

Odprtje slovenskega paviljona bo 17. aprila ob 17. uri v parku med Arzenalom in Vrtovi ob nekdanjem rastlinjaku Serra dei Giardini.

Podrobnejše informacije o paviljonu za zdaj še niso znane
Na vprašanje, kaj lahko obiskovalci pričakujejo od slovenskega paviljona, je Vidmar odgovoril, da so za zdaj namerno skopi s konkretnejšimi informacijami o paviljonu, sicer pa naj bi slovenska predstavitev ponujala določene izkušnje treh poti; pot objekta v umetnost, pot gledalca v umetniško delo in mega pot, kjer se bo "refleksija dogajalo zelo fizično in zelo kot izkušnja". Odlika umetnice Špan je po besedah Vidmarja prav ta, da stavi na gledalčeve izkušnje.

V. d. direktorice Moderne galerije in komisarka Slovenije na 60. beneškem bienalu Martina Vovk je povedala, da je letošnji projekt slovenskega paviljona, ki je v javnem prostoru, prav zaradi tega z vidika organizacije in logistike zelo zahteven, stroški samega najema prostora v primerjavi z najemom galerijskih prostorov pa nekoliko nižji.

Sorodna novica 60. beneški bienale: zlata leva za pionirski umetnici, ki sta tudi priseljenki

Nika Špan: projekt bo izreden umetniški izziv
Slovenijo bo na 60. mednarodnem beneškem bienalu, ki bo potekal med 20. aprilom in 24. novembrom naslednje leto, zastopala slikarka in kiparka Nika Špan. Špan je znana konceptualna umetnica z razvejano in medijsko raznorodno prakso, ki je globoko vpeta v koncepte avtorstva, narave umetniškega dela in umetnostne prakse, vprašanja vrednosti in legitimacije fenomena, ki ga imenujemo umetnost.

Umetnica stavi na gledalčevo izkušnjo in pogosto je prav gledalec odgovoren za svojevrstno dovršitev njenih projektov. Diplomirala iz slikarstva in specializirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Med letoma 1994–1997 se je študijsko izpopolnjevala na Kunstakademie Düsseldorf. Sodelovala je na mnogih razstavah v Sloveniji in tujini. Živi in dela v Düsseldorfu in Ljubljani.

Sorodna novica Organizatorji beneškega bienala zavrnili pozive številnih umetnikov k izključitvi Izraela

Izrael in Iran ohranila paviljona, Rusija svojega odstopila Boliviji
Po zadnjih napovedih bo Izrael ohranil predstavitveni paviljon na beneškem bienalu. Peticijo, da se z beneškega bienala zaradi izraelske agresije nad prebivalci Gaze izključi Izrael, je sicer podpisalo več kot 8000 umetnikov, kuratorjev in drugih kulturnikov, a so se organizatorji februarja odzvali, da "bienale ne sme upoštevati kakršne koli peticije, ki zahteva izključitev sodelovanja Izraela ali Irana na prihajajoči 60. mednarodni razstavi," so dodali.

Rusija se beneškega bienala znova ne bo udeležila. Tako ne bo sodelovala že drugič zapored. Bo pa Rusija svoj paviljon na beneškem bienalu odstopila Boliviji za letošnjo 60. izdajo, kjer bo na ogled razstava 25 bolivijskih umetnikov. Organizatorji bienala so zavrnili tudi ločen poziv italijanskega gibanja Ženske, življenje, svoboda, da se zaradi zatiranja žensk in kritičnih glasov zlasti po priprtju in smrti Mahse Amini izključi Iran. "Zelo presenečeni in z velikim razočaranjem smo s spletne strani beneškega bienala izvedeli, da bo Islamska republika Iran med zastopanimi državami, kjer jo bosta predstavljala kurator in umetnik po izboru iranskega režima," je v izjavi na svojem profilu na Instagramu zapisalo gibanje.