Foto: Maruša Štibelj
Foto: Maruša Štibelj

Festival se začenja danes in se bo zaključil 13. avgusta. Kot dodatna zanimivost in poudarek temo Tišine, kot poudarjajo organizatorji, se na Mergentalerjevi ulični galeriji predstavlja ukrajinski festival kolaža CUTOUT iz Kijeva.

V času festivala bodo sicer v različnih razstavnih prostorih po mestu na ogled digitalni, analogni, zvočni in videokolaži, instalacije ter asemblaži domačih in tujih umetnikov.

Kot so sporočili organizatorji, bo poudarek festivala v eksperimentalnem povezovanju zvočne in vizualne umetnosti ter intervencijah v javni prostor. Razstave bodo pospremili večerni koncerti, svetlobne projekcije, delavnice, pogovori z umetniki, filmske projekcije, zvočni sprehodi in vodeni ogledi.

Festival bodo odprli drevi ob 20. uri v Layerjevi hiši, kjer bo pred tem potekalo tudi vodenje. Sledil bo koncert dueta freekind in svetlobna projekcija Tomaža Černeja. Pestro festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo tudi v soboto in nedeljo, pester program pa se obeta tudi v prihodnjih tednih.

To soboto bo potekala delavnica zvočnega kolaža. Cilj delavnice je mladim prikazati, kako z minimalnimi sredstvi in vsem dostopno tehnologijo ustvariti lastno skladbo. V mladih bodo poskusili spodbuditi ustvarjanje in inovativnost na sebi lastni način, brez ogromnih količin denarja za tehnično opremo, studie in ostale konvencionalne elemente glasbene industrije.

Foto: Maruša Štibelj
Foto: Maruša Štibelj

Zadnjo junijsko soboto pa bo potekala delavnica kolaža in zvoka, na kateri bodo tako otroci kot odrasli skupaj ustvarjali performans, ki bo na tak način postal kolektivna in participativna dejavnost.

Teme, s katerimi se bodo ukvarjali, so ohranjanje divjih živali in podnebne spremembe. Udeleženci se bodo naučili ustvarjati pripoved, ki izhaja iz hkratne izmenjave med zvokom in sliko.