Foto: MGLC
Foto: MGLC

Na razstavi so predstavljena dela umetnikov Vesne Drnovšek, Nataše Mirtič, Mihe Eriča, Črtomirja Freliha, Svetlane Jakimovska Rodić, Matjaža Gederja, Zore Stančič in Helene Tahir.

Slovenski umetniki, katerih dela so predstavljena na razstavi, v svojih umetniških praksah ustvarjajo podobe našega časa, ki so fluidne in multidisciplinarne tako v pristopu kot v jeziku in raziskovanju. Večina premika meje grafičnega medija.

Umetniki uporabljajo širok razpon tehničnih, formalnih in konceptualnih praks. Ne osredotočajo se le na tehnično znanje, saj dela razkrivajo različne stopnje njihovega ustvarjalnega procesa. Vsak ima poseben in interdisciplinaren pristop, ki združuje tradicionalne metode tiskanja z različnimi mediji in predstavitvenimi strategijami, so ob tem zapisali v MGLC-ju.

Foto: MGLC
Foto: MGLC

Dodali so, da je izbor umetnikov in njihovih del kustosinja razstave Breda Škrjanec oprla na tematske in konceptualne smernice, ki se pojavljajo v sodobni grafiki in tudi v umetnosti na splošno. Umetnine se odzivajo na svetovni politični preobrat, izražen v militantnosti in/ali vzponu avtoritarnih režimov, ali pa s posebnim poudarkom na spolu in drugačnosti raziskujejo, kako strukture moči v družbi oblikujejo identiteto.

Teme, kot so spomin, zaznavanje, psihološka stanja in nostalgija
Druga pomembna tema se nanaša na krajino, ekologijo in načine, kako se ljudje odzivajo na okoljske izzive antropocena. Ne nazadnje umetniki uporabljajo tisk za ustvarjanje bolj introspektivnih del, ki raziskujejo teme, kot so spomin, zaznavanje, psihološka stanja in nostalgija.

Na Kitajskem bo razstava gostovala do 10. maja.