Dražbena hiša Christie's je v preteklosti že ugotovila, da slika prihaja iz Hauserjeve zbirke, a je bila kljub temu leta 2005 prodana. Foto: Wikipedia
Dražbena hiša Christie's je v preteklosti že ugotovila, da slika prihaja iz Hauserjeve zbirke, a je bila kljub temu leta 2005 prodana. Foto: Wikipedia

Sodišče je dražbeni hiši naložilo še, da mora dedičem plačati 10 tisoč evrov in razkriti identiteto trenutnega lastnika slike, njeno trenutno lokacijo in podatke o njeni prodaji.

Gre za najnovejši primer vrnitve umetnin, ki so jih ukradli nacisti, prvotnim zakonitim lastnikom. Nacisti naj bi po ocenah iz poročila ameriškega kongresa v Evropi med drugo svetovno vojno ukradli približno 600.000 umetniških del. Sodišča na obeh straneh Atlantika redno obravnavajo zadeve, katerih namen je vrnitev ukradenih predmetov prvotnim lastnikom.

Nacisti so med okupacijo Francije oktobra 1942 Lionelu Hauserju zasegli sliko Spokorniška Magdalena nizozemskega umetnika Adriaena van der Werffa (1659–1722), je navedeno v sodnih spisih.

Hauser, ki je prihajal iz francoske judovske družine, se je po napadu nemške vojske na Francijo med drugo svetovno vojno zatekel na jug države. Bil je daljni bratranec in zaupnik Marcela Prousta, avtorja mojstrovine 20. stoletja V iskanju izgubljenega časa.

Kje je slika Spokorniška Magdalena, je bilo do leta 2017 skoraj neznano, nato je njen lastnik zaprosil londonsko dražbeno hišo, naj jo proda na dražbi.

Zakaj bi privolili v delitev zaslužka?
Hiša Christie's je isto delo pred tem leta 2005 prodala za 60.000 britanskih funtov. Takrat so tudi raziskali izvor slike in ugotovili, da je bila slika del Hauserjeve zbirke in da je bila tudi na seznamu del, ki so bila med drugo svetovno vojno odtujena v Franciji. Navezali so tudi stik s Hauserjevimi dediči in predlagali delitev dobička od prodaje, a je bila ponudba po poročanju francoskih medijev zavrnjena.