Tate Modern je po prenovi pridobila 60 odstotkov več razstavnih prostorov in novo postavitev umetniških del. Hkrati so galeriji pripojili še desetnadstropni prizidek, zgrajen na nekdanjem naftnem skladišču, ki ponuja panoramsko razgledno teraso. Foto: Reuters
Tate Modern je po prenovi pridobila 60 odstotkov več razstavnih prostorov in novo postavitev umetniških del. Hkrati so galeriji pripojili še desetnadstropni prizidek, zgrajen na nekdanjem naftnem skladišču, ki ponuja panoramsko razgledno teraso. Foto: Reuters
Galerija Tate prizidek krstila po ukrajinsko-britanskem milijarderju

Spor sega v leto 2016, ko je galerija Tate odprla nov prizidek – Blavatnikovo stavbo, ki jo na zgornjem nadstropju krasi panoramska ploščad. Nepredvideni stranski učinek te pritikline je bil, da imajo obiskovalci galerije s te ploščadi zelo dober razgled v stanovanja v bližnji novogradnji Neo Bankside.

Neprostovoljne zvezde Instagrama
Prebivalci stanovanjske stolpnice so kmalu opazili, da ljudje namerno strmijo v njihova stanovanja ter jih včasih celo fotografirajo in objavljajo na spletu. V nekaterih primerih so "ljubitelji umetnosti" prišli celo opremljeni z daljnogledi, da bi si lahko situacijo ogledali še bolj od blizu. V obdobju od junija 2016 do aprila 2018 so tožniki na Instagramu našli 124 fotografij notranjosti svojih stanovanj; te objave so dosegle občinstvo okrog 38600 uporabnikov tega omrežja.

Galerija Tate se je na pritožbe odzvala s tem, da so na ploščad postavili tablo s prošnjo, naj obiskovalci "spoštujejo zasebnost sosedov". Varnostnikom so naročili, naj bodo pozorni na fotografe in jim preprečijo voajersko početje.

Galerija Tate se je na pritožbe odzvala s tem, da so na ploščad postavili tablo s prošnjo, naj obiskovalci
Galerija Tate se je na pritožbe odzvala s tem, da so na ploščad postavili tablo s prošnjo, naj obiskovalci "spoštujejo zasebnost sosedov". Foto: Reuters

"Razgled" ni enaka kategorija kot "hrup"
Kljub temu so stanovalci štirih stanovanj sklenili, da bodo od sodišča zahtevali nalog, ki bi galeriji Tate naložil odgovornost za preprečevanje incidentov. Njihovo stališče je bilo, da jim razgledna ploščad preprečuje, da bi se lahko sprostili in uživali v svojih domovih. Njihova sodna bitka sicer v Londonu, prenatrpani prestolnici s pomanjkanjem cenovno dostopnih stanovanj, ni naletela na pretirano sočutje javnosti.

Prizivno sodišče je primer vendarle vzelo resno: tožba odpira daljnosežna vprašanja v povezavi s tem, ali razgled lahko pomeni "nadlogo" v pravnem pomenu besede. Končna razsodba je bila, da ne more biti – za razliko od drugih nadlog, kot so hrup, izpušni plini, smrad ali umazanija, "razgleda" ni mogoče objektivno izmeriti.

"Čeprav se eni strani spektra zdi popolnoma jasno, da so pogledi več tisoč ljudi v stanovanja tožnikov nedvoumna nadloga, pa bi po drugi plati lahko trdili, da je, gledano širše, vsakemu lastniku ali prebivalcu lahko nadležno, da je na posestvu, ki se ga od nekod drugje vidi," je zapisano v razsodbi.

V sojenju na prvi stopnji je sodnik predlagal, da bi si prebivalci bloka Neo Bankside lahko omislili zatemnitvene zavese. Foto: Reuters
V sojenju na prvi stopnji je sodnik predlagal, da bi si prebivalci bloka Neo Bankside lahko omislili zatemnitvene zavese. Foto: Reuters

Galerija Tate Modern, ki je prostore odprla v odsluženi elektrarni na bregu reke Temze, je ena osrednjih turističnih znamenitosti Londona. Samo na razgledni ploščadi se je od odprtja zvrstilo več sto tisoč obiskovalcev.

Stanovanjski kompleks Neo Bankside je oblikoval sloviti Pritzkerjev nagrajenec Richard Rogers, dokončan pa je bil leta 2012.

V sojenju na prvi stopnji je sodnik predlagal, da bi si prebivalci bloka Neo Bankside lahko omislili zatemnitvene zavese.