Razstava v Mestni galeriji Ljubljana, ki jo odpirajo drevi ob 19. uri, bo na ogled do 20. avgusta. V galeriji pa 23. maja pripravljajo tudi pogovor o fotografijah ljudi, na katerem bosta poleg Mete Krese sodelovala še Borut Krajnc in Nik Erik Neubauer, vodila pa ga bo Iza Pevec.

Meta Krese, Pakistan. Foto: MGML/Meta Krese
Meta Krese, Pakistan. Foto: MGML/Meta Krese

Meta Krese na postavitvi, ki jo kurira Sarival Sosič, "umešča (oziroma jemlje) dokaj osebne fotografske pripovedi iz življenja migrantov. Od kod, kam, kdaj, kako, zakaj so le nekatera osnovna vprašanja, ki si jih zastavlja, ko se srečuje z ljudmi, ki so se preselili iz domačih krajev v drugo okolje." Odgovori so največkrat dosegljivi in tudi jasni. "Zatakne pa se pri oblikovanju nove identitete. Kaj se zgodi z njimi, ko izstopijo iz okolja, kjer so poznali trdne oblike povezanosti in potem ostanejo brez referenčnih okvirov in se preselijo v neki nov prostor. Fotografija v svoji moči in energiji zapisa želi doseči, da si gledalci zastavijo podobno vprašanje," so zapisali v galeriji.

Fotografinjo zanimajo vsi ljudje različnih spolov, različnih starosti, različnih družbenih razredov, ki so se selili in se selijo po svetu, znotraj Evropske unije, Slovenije in še širše, tako danes ali včeraj. Kot so še zapisali ob razstavi, to zahteva veliko druženja z ljudmi, o katerih nastajajo fotografske zgodbe, fotografska raziskovanja in analiziranje socialno – družbenih ter kulturnih okolij.

Do 28. maja si je mogoče v Galeriji Alkatraz v AKC Metelkova ogledati še eno razstavo Mete Krese, in sicer naslovljeno Čakamo zaman, na kateri je predstavljen njen večletni fotografski projekt, ki dokumentira zgodbe vdov iz Srebrenice.

Meta Krese, Hazira. Foto: MGML/Meta Krese
Meta Krese, Hazira. Foto: MGML/Meta Krese

Meta Krese (1955, Ljubljana) nedvomno spada med najvidnejše slovenske ustvarjalke na področju fotografije in je s svojim socialno kritičnim in družbeno aktivnim opusom ter tudi z obsežnim fotografskim opusom okrepila in ustvarjalno obogatila sodobno fotografsko ustvarjanje v Sloveniji pa tudi v tujini. S svojimi fotografijami opremila več knjig, bila je soavtorica monografij, nekaj knjig je tudi napisala. Deset let je bila urednica revije Fotografija, predavala je fotografijo na Visoki šoli za storitve, na kateri je bila nekaj časa tudi predstojnica.

Do danes je sodelovala z več organizacijami in bila za svoje delo večkrat nagrajena. Med drugim je prejela evropsko novinarsko nagrado writing for CEE za leto 2011, leta 2006 je od Društva novinarjev Slovenije prejela nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve. Pulitzer Center on Crisis Reporting ji je podelil štipendijo za dva projekta: za Bombaž, zgodbo o tekstilni industriji ter zgodbo o vdovah iz Srebrenice. Dvakrat je bila v ožjem izboru za nagrado Lange-Taylor Prize, ki jo podeljuje ameriška Univerza Duke. Razstavljala je na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, so še zapisali v galeriji.

Meta Krese, Avstrija. Foto: MGML/Meta Krese
Meta Krese, Avstrija. Foto: MGML/Meta Krese