Na postavitvi, ki jo v KGLU-ju odpirajo drevi ob 18. uri, so predstavljena izbrana dela več kot 60 umetnikov, ki so bila v galerijsko zbirko v zadnjih 12 letih vključena kot donacije ali nakupi.

Razstava Nove pridobitve 2010–2022 je na ogled med 14. aprilom in 19. junijem. Foto: KGLU
Razstava Nove pridobitve 2010–2022 je na ogled med 14. aprilom in 19. junijem. Foto: KGLU

Zbirka te slovenjgraške galerije temelji na strategiji, povezani s programskimi smernicami, ki sledijo osnovnim linijam. Prvo linijo predstavlja zbiranje umetniških del, ki se v aktualnem trenutku ukvarjajo z angažiranimi družbenimi temami. S tem se nadaljuje temeljna zbiralna usmeritev, ki se je oblikovala v kontekstu mednarodnih razstav v preteklem stoletju. Drugo linijo predstavlja zbiranje del koroških avtorjev, kontinuirano pa se dopolnjuje tudi sklop Hommage Tisnikarju. V zbirki so prav tako umetnine, ki ne sledijo nobeni od zastavljenih linij, a so v specifičnih okoliščinah postale njen del.

Na ogled so dela ustvarjalcev: Nika Autor, Boris Beja, Franc Berhtold, Fran Berneker, Saša Bezjak, Bogdan Borčić, Ida Brišnik Remec, Vesna Bukovec, Daniel Buren, Milan Butina, Matej Čepin, Sandi Červek, Lana Čmajčanin, Hermann Falke, Katja Felle, Fokus grupa, Jan Forsberg, Metod Frlic, Jårg Geismar, Gustav Gnamuš, Franjo Golob, Josip Gorinšek, Andrej Grošelj, Herman Gvardjančič, Mahmoud Hammad, David Herzog Leitinger, Barbara Jakše Jeršič, Gustav Januš, Anja Jerčič Jakob, Stane Jeršič, Heike Jobst, Ted Kramolc, Lojze Logar, Stanislav Makuc, Štefan Marflak, Robert Marin, Jure Markota, Valentin Oman, Janko Orač, Karel Pečko, Anastazija Pirnat, Herman Pivk, Boštjan Plesničar, Tadej Pogačar, Pino Poggi, Luka Popič, Uroš Potočnik, Peter Rauch – Skupnost, Tjaša Rener, Isa Rosenberger, Viktor Senkov, Darko Slavec, Lucija Stramec, Natalija Šeruga Golob, Maja Šivec, Škart, Seka Tavčar, Wolfgang Temmel, Jože Tisnikar, Tadej Vaukman, Aljaž Velički, Vladimir Veličković, Karl Vouk, Franc Vozelj, Sašo Vrabič, Moritz Walser in Joco Žnidaršič.

Štefan Planinc, Ecce Homo, 1975, Mešana tehnika na platnu. Foto: KGLU
Štefan Planinc, Ecce Homo, 1975, Mešana tehnika na platnu. Foto: KGLU

Skozi glavne vsebinske poudarke in dialoge med deli na postavitvi Nove pridobitve 2010–2022 se izraža tako mednarodna usmeritev te galerije kot tudi njen regionalni značaj. Razstavo, ki jo kurira Katarina Hergold Germ, je mogoče obiskati do 19. junija. Hkrati s to postavitvijo bodo odprli tudi skupno razstavo del Bogdana Borčića in Štefana Planinca ter zbirke Hommage a Tisnikar, ki jo kurirata Marko Košan in Jernej Kožar.

V KGLU-ju načrtujejo, da bodo v poletnih mesecih odprli razstavo del Štefana Marflaka ob njegovem 70. jubileju, za jesen pa pripravljajo postavitev razstave Gorenjskega muzeja, povezane s keramiko na Slovenskem. Po besedah direktorice galerije Andreje Hribernik bo proti izteku leta na ogled razstava del iz solidarnostne zbirke KGLU-ja in skopskega Muzeja sodobne umetnosti.