Tadej Vaukman: Tistega nekega večera v kleti, avtoportret. Foto: Osebni arhiv
Tadej Vaukman: Tistega nekega večera v kleti, avtoportret. Foto: Osebni arhiv

Tadej Vaukman (1984), ki je bil nagrajen za delo Tistega nekega večera v kleti, avtoportret, je neodvisni umetnik, fotograf. V svoji praksi se posveča dokumentarni in ulični fotografiji, skozi katero beleži subkulturno popularno kulturo in fenomene družbenega obrobja.

Tadej Vaukman: Dick Skinners. Foto: Rostfrei Publishing
Tadej Vaukman: Dick Skinners. Foto: Rostfrei Publishing

Leta 2015 je izdal debitantsko fotoknjigo Dick Skinners. Leta 2018 pa je pri isti založbi Rostfrei Publishing izšla še knjiga Grandheroes. Je ustanovitelj založniškega projekta 585 ZINES. Do danes se je Udeležil več knjižnih sejmov umetniških publikacij, med drugim tudi I Never Read v Baslu in Miss Read v Berlinu. Umetnik, ki živi in deluje v Ljubljani, od leta 2011 redno razstavlja doma in v tujini.

Dela, ki jih prevevajo izkušnje
Za osrednjo nacionalno nagrado za sodobno vizualno umetnost, namenjeno mladim umetnikom do 40. leta, so bili poleg Vaukmana nominirani še Nika Ham, Danilo Milovanović in Špela Škulj. Kot beremo v utemeljitvi nagrade, je žirija pri vseh nominirancih razpoznala skupno specifiko na vsebinski in formalni ravni.

Tadej Vaukman (1984). Foto: Osebni arhiv
Tadej Vaukman (1984). Foto: Osebni arhiv

"Tematika del izhaja iz življenjskih izkušenj in jo lahko uvrščamo v polje antropologije lastnega sveta. V ospredju je nestandardna, inovativna raba elementarnih izraznih in tehničnih sredstev in postopkov. Hkrati pa so vsa štiri dela tudi del širšega raziskovalnega procesa. Umetnici in umetnika kažejo občutljivost za aktualne družbene probleme, s poudarkom na ekologiji, medsebojnih odnosih in ekonomski pravičnosti," je zapisala mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali kritičarka in kustosinja Barbara Borčić, kustosinja Mojca Grmek in umetnik Dalibor Martinis.

Fotografija, ki nemara sprva vzbudi nelagodje
"Odločitev za zmagovalca torej nikakor ni bila lahka. Je rezultat dolgotrajnega pogajanja in argumentiranja. A na koncu smo se soglasno odločili za delo Tistega nekega večera v kleti, avtoportret Tadeja Vaukmana. Ta uprizorjena fotografija najprej vzbudi nelagodje. Preveva jo tesnobno vzdušje, ki izhaja iz situacije treh pogledov: avtorja fotografije, ki pozira, sedeče osebe na stolu, ki slika s telefonom in tretjega, oddaljenega pogleda kamere, ki to situacijo beleži," še beremo v utemeljitvi nagrade.

Sorodna novica Avtoportret: 59 sekund s Tadejem Vaukmanom

Nagrado skupine OHO podeljujejo za kakovostno in inovativno umetniško delo, ki je nastalo v minulih dveh letih. Dobitniku bodo omogočili umetniško rezidenco v New Yorku, predstavil pa se bo tudi na samostojni razstavi v Galeriji P74. Nagrada je del mednarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ki združuje sorodne nacionalne nagrade 11 evropskih držav.

Nagrado, ki jo je lani prejela Neža Knez, so letos podelili že 14. leto zapored. Razstava letošnjih nominirancev bo v Galeriji P74 na ogled do 28. maja.

Fotografu Tadeju Vaukmanu nagrada skupine OHO