Tokrat se predstavlja v Generali galeriji z izborom del iz ciklusa z naslovom Projectories. "Beseda 'projectories' izvira iz angleškega ekonomskega jezika in se uporablja pri napovedovanju uspešnosti poteka določenega projekta. Ustreznega slovenskega prevoda nisem našel," je ob razstavi dejal umetnik.

Uroš Weinberger, Leper's Paradise, 2020, akril in olje na platnu, 81 x 100,5 cm, foto: Borut Peterlin
Uroš Weinberger, Leper's Paradise, 2020, akril in olje na platnu, 81 x 100,5 cm, foto: Borut Peterlin

Dela prinašajo vpogled v zadnje triletno obdobje umetnikovega ustvarjanja. "Teme na najnovejših platnih so zaščitne maske, policijsko nasilje, nadzor, kratenje svobode, lažne novice, brezpilotniki, molekule … Kar je za družbo in človeka postala nova realnost, je bilo na Weinbergerjevih slikah prikazano že dosti prej. Njegova dela naznanjajo dogodke, ki so postali del resničnosti. Zato lahko rečemo, da je sporočilnost ena od bistvenih značilnosti njegove umetnosti," so zapisali v galeriji.

Sorodna novica Na Ptuju razstava Uroša Weinbergerja, ki opozarja na toksični svet

Ekransko-medijska posredovana podoba
Ideje za svoje motive najde na spletu, v različnih elektronskih medijih, plakatih, časopisih ... Iz teh podob, katerih izhodišče lahko iščemo v digitalnem kolažu, ustvarja nove zgodbe. Gre za t. i. ekransko-medijsko posredovano podobo. Pravi, da njegove slike niso okno, skozi katero gledamo, da ne gre za opazovanje neke nove narave, kakršne smo vajeni danes, temveč bolj za tehnološke, nadrealistične krajine, ki delujejo imaginarno.

Naslove za slike najde v elektronski glasbi in filmih iz 60. let prejšnjega stoletja, še opisujejo ob razstavi. Naslovi so v angleškem jeziku in včasih gre za besedno igro, ki jo je težje prevesti v slovenščino. Pravi, da so razumljivi tudi tujejezičnemu prostoru, gledalcem in obiskovalcem, saj je angleščina na nek način sodobna latinščina. V današnjem času se namreč umetniška dela bolj predstavljajo preko družbenih in socialnih omrežij, kot pa z obiskom galerij in muzejev v živo.

Uroš Weinberger (1975) je magistriral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2002 se je izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji. Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Leta 2018 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani. Imel je številne razstave doma in v tujini. Kot samostojni kulturni ustvarjalec živi in ustvarja v Ljubljani.

Razstava bo na ogled do 7. januarja 2022.