Mirko Ilić na razstavi Antimasonski plakati v Ljubljani leta 2015. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Mirko Ilić na razstavi Antimasonski plakati v Ljubljani leta 2015. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer

Prestižne nagrade v organizaciji ameriške nevladne organizacije Graphis Inc. podeljujejo vsako leto za izjemne dosežke v grafičnem oblikovanju, posterjih, fotografiji, oglaševanju, protestnih plakatih in posebno nagrado za nadobudna študentska dela. Na leto nagradijo okrog 500 prijavljenih del iz celega sveta, ki jih nato predstavijo na svoji spletni strani, nagrajena dela pa si prislužijo mesto celostransko ali polstransko predstavitev v trdovezani publikaciji.

Trenutno so objavljeni nagrajenci in nagrajenke letošnjega tekmovanja Graphis Design Awards 2024 za kategoriji plakat in grafično oblikovanje. Mednarodna žirija, sestavljena iz strokovnjakov in strokovnjakinj na področju oblikovanja, je med prejemnike platinastih, zlatih in srebrnih nagrad uvrstila tudi štiri slovenske oblikovalske rešitve, pod katere se podpisujejo Radovan Jenko, Eduard Čehovin, Primož Zorko in Mirko Ilić, ki je nedavno prejel srebrno nagrado za oblikovanje knjige Milton Glaser, POP.

Foto: Monacelli
Foto: Monacelli

Nagrajena publikacija, ki slavi Glaserjevo dediščino
Grafični oblikovalec in ilustrator Mirko Ilić, ki od leta 1986 živi in ustvarja v New Yorku, je novo nagrado prejel za oblikovanje publikacije o enem pomembnejših grafičnih oblikovalcev na svetu, Miltonom Glaserjem (1929–2020), s katerim je že uspešno sodeloval v preteklosti. Leta 2017 je izšla njuna avtorska knjiga The Design of Dissent, leto kasneje pa je Glaser Ljubljani prav na pobudo Ilića podaril 35 avtorskih plakatov, nastalih med letoma 1966 in 2016. Nabor 28 plakatov je bilo isto leto na ogled v Mednarodnem grafičnem likovnem centru.

Knjiga s trdimi platnicami ima 288 strani, na prodajne police knjigarn pa je prišla marca 2023. Bralec v njej najde več kot 1100 vizualnih elementov, ki zajemajo delo Miltona Glaserja od njegovega 12. leta starosti in vse do leta 1975, ko je ustvaril svoje najbolj znano delo, enega od najbolj prepoznavnih logotipov na svetu I love NY. Publikacijo z naslovom Milton Glaser, POP je Ilić napisal v soavtorstvu z Beth Kleber in Stevenom Hellerjem, oblikoval s pomočjo Ignacia Serrana in Xiaohua Yanga, izdala pa jo je založba Monacelli Press.

Ilić je na tekmovanju Graphis prejel še tri srebrne, dve častni omembi in eno platinasto nagrado, in sicer za različne plakate, ki jih je ustvaril za gledališči JDP v Beogradu in Lincoln Center Theater v New Yorku. Pri tem je za Marketing magazin komentiral: "Plakati Lincoln Centra so plačani dvajsetkrat več kot plakati za JDP. To je čisti dokaz, da kakovost ustvarjalnega dela nima veliko opraviti z denarjem."

Skupno so oblikovalci slovenskih korenin osvojili 13 nagrad
V tekmovanju, ki sicer zahteva visoke prijavnine, med nagrajenci s slovenskimi koreninami Ilić ni osamljen. Najvišjo, platinumasto nagrado za oblikovanje plakata dubrovniškega znanstveno-umetniškega festivala Le Petit Festival du Théâtre je prejel Radovan Jenko, grafični oblikovalec in profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Jenko je prejel še srebno nagrado za plakat v podporo iranskim borkam za pravice žensk in posebno omembo za oblikovanje plakata za 57. Borštnikovo srečanje.

Poleg Radovana Jenka je tri nagrade za plakate prejel še Eduard Čehovin in sicer zlato nagrado za plakat na temo jamajške reggae umetnosti, srebrno nagrado za plakat operne hiše v Pekingu in posebno omembo za fundacijo EUROJAZZ. Med nagrajenci najdemo še oblikovalca Primoža Zorka, ki je prejel zlato nagrado za oblikovanje plakata za ikonični jazz festival v Montreuxu.