Foto: Tjaša Gnezda
Foto: Tjaša Gnezda

Razstavni projekt z naslovom Jaša: Rekviem bo umetnik Jaša Mrevlje danes predstavil v Hiši Tartini v Piranu. Izbor prizorišča je pomenljiv, saj je poleg očeta in avtorja tretja marioneta, ki jo predstavlja, prav sloviti violinist in skladatelj iz 18. stoletja Giuseppe Tartini. Rekviem, svojevrstno glasbeno kompozicijo za tiste, ki jih ni več med nami, Jaša posveča pokojnemu očetu, psihiatru Gorazdu V. Mrevljetu. Marionete je po avtorjevih načrtih v sodelovanju z umetnico Meto Grgurevič izdelal atelje Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Razstava obsega večino muzejskih sob Hiše Tartini, ki jih Jaša z obstoječimi razstavnimi eksponati upravlja kot ready-made objekte. Prostore oživlja s pomočjo glasbenih in situacijskih posegov – prostori postanejo žive slike in delujejo kot fragmenti zgodbe, ki jo obiskovalec spremlja, ko hodi čez hišo. "Hiša Tartini postane druženje paralel, kot jo definira Jaša, preobrat situacij, figur in zvokov. Je arhitektura sanj, ki se nenehno premika in spreminja. Sama hiša, njeni prostori se spreobračajo in premikajo kot v veličastni Piranesijevi arhitekturi. Jašev Rekviem je sanjsko delo, dragoceno okno v najbolj skrite želje in konflikte," beremo ob razstavi.

Foto: Tjaša Gnezda
Foto: Tjaša Gnezda

Ponavljajoče se število projekta je tri – poleg treh protagonistov, je tretja tudi dimenzija Tartinijevega zvoka, skoraj neopaznega rezultata popolne harmonije, učinka interference med dvema zvokoma, ki zgolj v popolni uglašenosti ustvarita tretjega, komaj zaznavnega. "Dva fragmenta osmislita življenje celoti, tretji dimenziji. Jaša je dirigent tega dela, ki oživi in se prepleta z likoma njegovega očeta in slavnega violinista. In pri tem zariše krog, niz vzporednih pripovedi, za katere se zdi, da se nikoli niso srečale. Podari nam novo partituro, scenarij, ponovno napisan v skladu z večnim gibanjem." Kustosinja razstave je Laura Rositani.

12.00–16.00 Otvoritev razstave
13.00–14.00 Voden ogled s kustosinjo Lauro Rositani (ang)
14.30–15.30 Voden ogled s kustosinjo Lauro Rositani (ita+slo)
15.3016.00 Bowrain: solo klavirski nastop

16:00–21:30 Performans
Termini ob 16.00, 17.30, 19.00, 20.30

Celodnevni otvoritveni program se bo začel danes ob 12.00. Na njem z nastopi v živo sodelujejo lutkarji Lovro Finžgar, Polona Kores in Martina Maurič Lazar iz Lutkovnega gledališča Ljubljana, glasbenika KALU in Bowrain, performer Mattias Gingliano, gledališka skupina Al tempo di Tartini, Bela Mrevlje in drugi.

Foto: Tjaša Gnezda
Foto: Tjaša Gnezda

JAŠA (Jaša Mrevlje-Pollak, 1978, Ljubljana) je sodobni umetnik, ki se je s številnimi projekti uspešno predstavil širom po svetu in se s svojim neprestanim delom uveljavil kot eden najpomembnejših slovenskih sodobnih umetnikov svoje generacije. Razstavljal je v New Yorku, Londonu in drugod po svetu, Slovenijo pa je zastopal tudi na slovitem beneškem bienalu. Zadnja leta živi v Berlinu kot rezidenčni umetnik ustanove Kühlhaus Berlin.