Njihovo življenjsko in umetniško prakso so bistveno določali kolektivnost, sodelovanje in solidarnost.

Razstava bo na ogled do 8. oktobra. Foto: SCCA
Razstava bo na ogled do 8. oktobra. Foto: SCCA

Razstava predstavlja filme, videodela, objekte in dokumente treh umetnic, ki so delovale ali delujejo na področju akcije/performansa, filmske in video umetnosti. Na ogled bodo kostumi, plakati, letaki, katalogi, fotografije, teksti, kritike in druge parafernalije iz zasebnih arhivov, arhiva SCCA-ja in arhiva MGLC-ja, piše na spletni strani Zavoda za sodobno umetnost – Ljubljana (SCCA-Ljubljana).

Začetki delovanja umetnic segajo v različna obdobja 20. stoletja: v šestdeseta leta (Dragan), osemdeseta leta (Alajbegović) in devetdeseta leta (Kugler), s tem pa so povezani tudi specifike njihove prakse in kontekst, ki je določal njihovo delo in delovanje. Na začetku so bile aktivne v okviru širšega gibanja, od konceptualne nove umetniške prakse in skupine OHO (Dragan) ter subkulturne scene in skupine FV (Alajbegović) do alternativne kulture in postmodernistične umetnosti (Kugler).

Po obdobju različnih sodelovanj – od skupin do dvojic – je celostno avtorstvo večinoma postalo izrazita poteza njihovih del. Film/video je bil zanje osrednje izrazno sredstvo, podlaga zanj pa pogosto živa akcija, zanje značilna narativnost pa se giblje od dokumentarnosti in performativnosti do poetičnosti, še piše na spletni strani.

Razstava, ki je na ogled do 8. oktobra, je del evropskega projekta z naslovom Zgodbe, ki še niso napisane (2020–2022), ki bo na podlagi raziskave, delavnic in razstave vzpostavil arhive umetnic, dostopne v skupnem evropskem spletnem repozitoriju.

Pri projektu sodelujejo: Barbara Borčić in Peter Cerovšek (vodji projekta); Zemira Alajbegović, Ema Kugler, Barbara Borčić, Ida Hiršenfelder, Rok Kajzer Nagode, Blaž Lukan, Borko Radešček ter Jake Yuzna (predstavitve in delavnice).