V ljubljanski Narodni galeriji priporočajo dostop do zbirk prek spleta ali virtualni ogled, v Galeriji Equrna pa so na svoji spletni strani prek fotografij omogočili ogled razstave Zeleni rez.

V Galeriji Equrna ugotavljajo, da je zelena barva v modernizmu začela izginjati ali pa se vsaj pojavljati v
V Galeriji Equrna ugotavljajo, da je zelena barva v modernizmu začela izginjati ali pa se vsaj pojavljati v "nenaravnih" legah in pomenih. Foto: Galerija Equrna

Kot je mogoče prebrati na spletni strani Narodne galerije, spletna predstavitev stalne zbirke umetnosti na Slovenskem temelji na izboru umetnin, ki so bile vključene v prenovljeno stalno zbirko januarja 2016.

Ko muzeji zapirajo vrata, je čas za virtualne sprehode po najlepših zbirkah sveta

Ljubim te, zeleno, ljubim
Umetnine na razstavi Zeleni rez v Galeriji Equrna so ustvarili Nina Slejko Blom in Conny Blom, Beti Bricelj, Nina Čelhar, Vuk Ćosić, Gustav Gnamuš, Josip Gorinšek, Tomaž Gregorič, Herman Gvardjančič, Zmago Jeraj, Anja Jerčič, Aleksij Kobal, Metka Krašovec, Tugo Šušnik, Zavetišče za zavržene rastline, Mojca Zlokarnik, Zdenka Žido in Uroš Weinberger.

Prva naloga razstave je, kot piše na spletni strani galerije, preveriti, kako se zelena znajde v sodobni umetniški podobi, denimo, kakšna je njena pot "nazaj" k naravi. To je še vedno največje mimetično področje, kjer kraljuje zelena. Druga naloga zadeva njeno samostojnost: kako se zelena izraža v abstraktnem prostoru, kateri odtenki so danes v prednosti. Zelena se kaže kot tudi družbena in družabna barva: kakšne površine, predmete, figure pokriva in kako se uveljavlja v medijskem okolju. In navsezadnje: zelena je barva ekologije.

Narodna galerija omogoča tako ogled zbirk na spletu kot tudi virtualni obisk skozi svoje sobane. Foto: Narodna galerija
Narodna galerija omogoča tako ogled zbirk na spletu kot tudi virtualni obisk skozi svoje sobane. Foto: Narodna galerija

V Galeriji Jakopič je bilo v torek virtualno odprtje razstave Videnje 20/20: Skupnost – Sodobna indonezijska družbeno zavzeta fotografija, ki ga je bilo mogoče spremljati na strani Facebooka in Instagrama galerije. Na spletni strani so zapisali, da po letu entuziazma, trdega dela in mednarodnega sodelovanja s ponosom sporočajo, da je razstava postavljena in nared, da jo pokažemo obiskovalcem. Do preklica so sicer vsi javni dogodki v Sloveniji odpovedani, takoj ko bo mogoče, pa bodo z veseljem sprejeli obiskovalce in pripravili dogodke z indonezijskimi fotografi, ki so trenutno načrtovani za konec maja. Poleg tega so razstavo že podaljšali do julija 2020.

V Moderni galeriji bodo tedensko pripravili poseben izbor iz zbirk v seriji Artemija ter povezave na vodene videooglede aktualnih razstav, stalne zbirke in druge videodokumente s preteklih dogodkov Moderne galerije, Slovenski etnografski muzej pa vabi k ogledu digitalnih zbirk in spletnih razstav na svoji spletni strani.