Foto: Spletna stran Array Collective
Foto: Spletna stran Array Collective

Eno najuglednejših priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, ki nosi ime po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju, je namenjeno ustvarjalcem do 50. leta starosti.

Skupino je žirija izbrala izmed petih umetniških kolektivov. Prvič v zgodovini nagrade se je tako zgodilo, da so zanjo nominirani zgolj umetniški kolektivi, ki so po besedah žirantov s svojim delom izrazili solidarnost z različnimi skupnostmi, ki živijo v Veliki Britaniji.

Zakaj je pomembno protestirati?
Array Collective prihaja iz Belfasta, pri svojem delu pa se po obrazložitvi žirije skozi performanse, proteste, razstave in druge dogodke, s pravim spojem resnosti in humorja, dotikajo aktualnih tem, ki zadevajo Severno Irsko, ob tem pa uporabljajo vizualne podobe iz preteklosti. Na skupinski razstavi Jerwood Collaborate! so izkazali podporo boju za pravico do splava ter queer skupnosti in poudarili pomen participacije. Med njihovim deli je tudi navidezen irski pub, okrašen s transparenti, ki zagovarjajo pravice LGBT.

Člani umetniškega kolektiva ustvarjajo skupaj od leta 2016. Po pisanju britanskega BBC-ja je žirija prepoznala njihova prizadevanja pri naslavljanju družbenih in političnih razmer v Severni Irski ter prevajanju družbenega aktivizma v umetniška dela.

Predsednik žirije, sicer direktor galerije Tate Britain, Alex Farquharson, je pohvalil kolektiv, da se v svojih delih loteva zelo različnih problematik, od LGBT- in feminističnih vprašanj do "severnoirskega sektaštva", je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Na sredini slovesnosti v Coventryju je eden od članov skupine Stephen Millar dejal, da so zelo ponosni, da prihajajo iz Belfasta in da so del Belfasta in skupnosti, s katero ustvarjajo.

Kolektivi, ki se epidemiji niso pustili utišati
Array Collective je bil za nagrado nominiran skupaj s še štirimi kolektivi: Black Obsidian Sound System (B.O.S.S.), Cooking Sections, Gentle/Radical in Project Arts Works. Zmagovalna skupina je prejela nagrado 25.000 funtov, druge pa so odnesle po 10.000 funtov.

Nominiranci za Turnerjevo nagrado se bodo do 12. januarja predstavljali na razstavi v Galeriji in muzeju Herbert Art v Coventryju, kot del dogodkov v sklopu britanske prestolnice kulture.

Nagrado podeljujejo od leta 1984. Med dosedanji dobitniki so nekatera velika imena sodobne umetnosti, kot so Gilbert & George, Anish Kapoor, Rachel Whiteread, Antony Gormley, Damien Hirst, Steve McQueen, Grayson Perry in Jeremy Deller.

Zadnja leta nagrado izmenično podeljujejo v Londonu in zunaj britanske prestolnice. Tako so jo podelili že v Glasgowu, Derryju, Gatesheadu in Margateu. Lanska podelitev bi morala biti v Londonu. Nagrade lani zaradi pandemije niso podelili, so pa namesto tega sredstva zanjo namenili umetnikom, prizadetim v času krize.