Foto: Boštjan Pucelj
Foto: Boštjan Pucelj

Predstavljajo se Maša Gala iz Ljubljane, Iris Jambrek iz Zagreba, Ana Jerčič Jakob iz Ljubljane, Lučka Šparovec z Bleda, Adis Lukač iz Sarajeva, Luka Širok iz Šempetra pri Novi Gorici in Stojan Grauf iz Maribora. Častni gost letošnje kolonije je bil akademski slikar Dušan Kirbiš.

Razstava je postavljena v razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu. Majske likovne kolonije se je udeležilo sedem likovnikov, šlo pa je za združbo močnih in profiliranih avtorjev, je umetniški vodja novomeške kolonije in črnomaljski slikar Robert Lozar povedal za STA. Zaznamujejo jih različne avtopoetike in tehnike ustvarjanja, še pravi.

Foto: Boštjan Pucelj
Foto: Boštjan Pucelj

Pri izboru gostov oziroma udeležencev kolonije so letos prednost dali mlajšim ustvarjalcem. Vsi so slikarji, gost iz Sarajeva pa je tudi kipar. Kot je v navadi, udeležencem kolonije niso predpisali teme ali motiva.

Želeli so le, da se v istem prostoru srečajo različni ustvarjalci. Ta različnost pa lahko vpliva na avtorsko iskanje lastnega ustvarjalnega mesta, povzroča kreativne iskre in ustvarjalni dialog, je še menil Lozar. Pobudnik kolonije in njen umetniški vodja prvih 15 let je bil sicer novomeški slikar in specialist grafike Janko Orač.

Po podatkih Dolenjskega muzeja se je v novomeški mestni zbirki, ki nastaja ob tej koloniji, do letošnjega srečanja nabralo 133 likovnih izdelkov 117 likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav. Kolonija je sicer v okrilju Dolenjskega muzeja potekala šestnajsto leto. Nekaj na Novomeških likovnih dnevih ustvarjenih del je stalno razstavljenih v prostorih novomeške občinske uprave in rotovža.

Foto: Boštjan Pucelj
Foto: Boštjan Pucelj

Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej.

Razstava bo odprta do 22. oktobra 2022.