Po pisanju spletnega portala ArchDaily je bil Da Rocha, čeprav je večinoma delal v Sao Paulu, eno največjih imen brazilske in svetovne arhitekture. Z Brazilskega sveta za arhitekturo in urbanizem so ob novici o arhitektovi smrti sporočili, da bo ostal v spominu kot "drzen ikonoklast".

Da Rocha je predaval arhitekturo na univerzi v Sao Paulu, a mu je  v 70. letih preteklega stoletja tedanja vojaška vlada prepovedala poučevati. Foto: EPA
Da Rocha je predaval arhitekturo na univerzi v Sao Paulu, a mu je v 70. letih preteklega stoletja tedanja vojaška vlada prepovedala poučevati. Foto: EPA

Da Rocha, vodilni predstavnik brazilskega brutalizma, ki je poudarjal geometrične linije, masivne betonske komponente in grobe površine, je leta 2006 prejel Pritzkerjevo nagrado za arhitekturo. Bil je drugi Brazilec, ki je prejel to prestižno nagrado. Pred njim jo je leta 1988 dobil Oscar Niemeyer, znan po projektiranju zgradb za javne ustanove v novozgrajenem mestu Brasilii, ki je leta 1960 postalo brazilska prestolnica.

Da Rocha je predaval arhitekturo na univerzi v Sao Paulu, a mu je v 70. letih minulega stoletja prepovedala poučevati tedanja vojaška vlada, ki je nasprotovala njegovemu prepričanju glede "družbene vloge, ki bi jo morali imeti arhitekti", piše ArchDaily.

Arhitekturne mojstrovine in nagrade
Njegova najpomembnejša dela stojijo v Sao Paulu, med njimi sta Muzej portugalskega jezika in prenova pinakoteke. Ob podelitvi Pritzkerjeva nagrade je žirija njegov atletski klub v Sao Paulu označila kot "zgodnjo mojstrovino".

Med njegovimi deli je Narodni muzej kočij v Lizboni, ki je vrata odprl leta 2015. Leta 2016 je prejel japonsko nagrado praemium imperiale, leto zatem pa še zlato medaljo Kraljevega inštituta britanskih arhitektov.

Leta 2016 je prejel tudi zlatega leva za življenjsko delo na arhitekturnem bienalu v Benetkah. Kot so tedaj zapisali podeljevalci nagrade, njegove številne projekte določa predvsem brezčasnost. Vse njegove zgradbe so preživele čas, tako slogovno kot v povsem fizičnem smislu. "Ni konformist, a je hkrati strasten realist," so še zapisali.