Foto: John Romita Jr. na Twitterju
Foto: John Romita Jr. na Twitterju
Sorodna novica Umrl je Stan Lee, ustvarjalec Spider Mana, Iron Mana in drugih superjunakov

Vest o smrti je na Twitterju objavil risarjev sin, John Romita jr., ki je tudi sam uspešen stripar. "S težkim srcem sporočam, da je moj oče mirno umrl v spanju," je zapisal. "Legenda v svetu umetnosti je, in v čast bi mi bilo, če bi lahko šel po njegovih stopinjah. Bil je najboljši človek, kar sem jih kdaj poznal."

John Romita starejši je bil eden od petih otrok pekove družine iz Brooklyna. Leta 1947 je diplomiral na Manhattanski šoli industrialne umetnosti, nato služil v ameriški vojski in bil že pri 19 letih objavljen stripar.

Desetletje in pol je Romita svoj čas delil med podjetji, ki sta pozneje postali Marvel in DC, takrat pa sta bili še Timely Comics in National Comics. Soustvarjal je več različnih stripov, še posebej znan pa je bil po risanju romantičnih zgodb.

Iz Spider-Mana je naredil zvezdo
Leta 1966 je Romita začel šestletno sodelovanje z Marvelovim urednikom Stanom Leejem pri stripu The Amazing Spider-Man. Nasledil je risarja Steva Ditka, ki je skupaj z Leejem ustvaril Spider-Mana, preden sta se ustvarjalca sprla in so se njune poti razšle.

Stan Lee in John Ramita (na levi): ustvarjalni dvojec je v temeljih zatresel stripovski svet, saj sta v svet superjunakov vpeljala tudi človeško krhkost in pomanjkljivosti. Foto: AP
Stan Lee in John Ramita (na levi): ustvarjalni dvojec je v temeljih zatresel stripovski svet, saj sta v svet superjunakov vpeljala tudi človeško krhkost in pomanjkljivosti. Foto: AP

Ko je bil v Spider-Manovi ekipi Romita, so v zgodbo vpeljali nekaj danes najbolj priljubljenih likov, vključno s protagonistovo simpatijo Mary Jane Watson in gangsterjem Kingpinom. V tem obdobju je Spider-Man prehitel Fantastične štiri in postal Marvelov najbolj prodajani strip, junak pa maskota podjetja.

Leta 1972 je Romita postal Marvelov neuradni, leto pozneje pa še uradni umetniški vodja. Sodeloval je pri nastanku likov, kot so Luke Cage, Punisher in Wolverine, ves čas pa je bil tudi mentor skupini Romita's Raiders, hišnim umetnikom, ki so – pogosto anonimno – popravljali ali nadomeščali posamezne strani stripov, ki niso dosegale zadostne ravni kakovosti.

Kot umetniški vodja je bil na čelu Marvela več kot 20 let in pri tem ves čas tudi sam ustvarjal: narisal je naslovnico za 21. letni zbornik The Amazing Spider-Man (1987), v katerem se Peter Parker in Mary Jane poročita.

Romita se je od Marvela poslovil leta 1996 in se "delno upokojil" – pa še to je bila le prazna floskula, če pogledamo, koliko je ustvaril še po tej letnici. Za Marvel je ustvaril več projektov, povezanih s Spider-Manom, za DC pa je ustvaril naslovnico Supermana (in tako prvič po pol stoletja spet delal za svojo največjo konkurenco).

"Vedno lahko izboljšam, kar je ustvaril nekdo drug"
V intervjujih je večkrat poudaril, kako žal mu je, da ni bil rojen bolj zgodaj, da bi lahko bil del prve generacije striparjev in stripovskih risarjev. Vseeno pa je bil ponosen na vse, kar je zgradil na temeljih svojih predhodnikov. "Ne glede na to, kako uspešen sem bil, sem sebe vedno videl kot tipa, ki zna izboljšati koncept nekoga drugega," je povedal leta 2002. "Pisec in drug risar lahko nekaj ustvarita, jaz pa to lahko izboljšam."