Claude Ruiz Picasso (1947–2023). Foto: EPA
Claude Ruiz Picasso (1947–2023). Foto: EPA

Picassov sin Claude je odšel ravno v letu, ko svet zaznamuje 50-letnico smrti tega cenjenega umetnika 20. stoletja in so njegova dela na ogled na številnih razstavah. Novico o smrti Clauda Ruiza Picassa je v četrtek sporočil njegov odvetnik, vzroka smrti pa ni navedel.

Clauda je kot upravitelja zapuščine Pabla Picassa določilo sodišče – zapuščino je upravljal od leta 1989 do julija letos, ko je posle predal sestri Palomi. Picasso je imel štiri otroke – njegov starejši sin Paul iz zakona z balerino Olgo Koklovo je umrl leta 1975, hčerka Maya, ki jo je imel s francosko manekenko Marie-Thereso Walter, pa je umrla lani.

Prihodnji četrtek, 31. 8. ob 21.30, si lahko na TV SLO 1 premierno ogledate serijo Picassove skrivnosti.

Claude je bil sin francoske slikarke Françoise Gilot, ki je umrla junija letos. Gilot je imela s Picassom tudi hčer Palomo. Picassovo zapuščino upravlja njegova družina, ki ima monopol nad avtorskimi pravicami, reprodukcijami in blagovno znamko. Zaradi zlorab pravico pogosto išče na sodišču.

Ena največjih umentiških zapuščin
Upravljanje dediščine enega najbolj slavnih umetnikov zajetnega opusa so večkrat zaznamovali konflikti med številnimi potomci, spori pa so pogosto odmevali tudi v javnosti. Leta 1970, ko je bil torej Pablo Picasso še živ (umrl je leta 1973, star 91 let), je tedaj 22-letni Claude na francoskem sodišču zahteval, da ju s Palomo priznajo za Picassovega zakonska otroka. Sodišče je razsodilo v korist Clauda in Palome, tako sta nedolgo zatem po očetovi smrti postala zakonita dediča. To je bil začetek večletnih sporov med Picassovimi dediči, ki so se nadaljevali v naslednjih desetletjih. Claude se je z njimi večkrat znašel na nasprotnih bregovih, med drugim s Picassovo drugo ženo Jacqueline Roque, svojo polsestro Mayo Widmaier-Picasso in Picassovima vnukoma Marino Picasso in Bernardom Ruizom-Picassom, otrokoma umetnikovega najstarejšega sina Paula.

Claude je upravljal Picassovo zapuščino med letoma 1989 in 2023, nato pa je posle predal sestri Palomi. Foto: EPA
Claude je upravljal Picassovo zapuščino med letoma 1989 in 2023, nato pa je posle predal sestri Palomi. Foto: EPA
Sorodna novica Umrla je slikarka Françoise Gilot, edina "muza", ki je zapustila Picassa

Picassova zapuščina je ena od največjih v umetniškem svetu. Picasso je ob smrti zapustil več kot 45.000 del, med drugim 1885 slik, 1228 kipov, 7089 risb, 30,000 grafik, 150 skicirk in 3222 keramičnih del. V celoti je bila takrat, skupaj z gotovino, njegova zapuščina ocenjena na 650 milijonov funtov. Po koncu inventarja je tedaj Claude izjavil: "Če bi želeli shraniti vsa njegova dela, bi morali najeti celotno Empire State Building."

Spor zaradi avta
Ena od v javnosti bolj odmevnih družinskih bitk se je začela leta 1999, ko je Claude Picassovo ime in podpis prodal podjetju PSA Peugeot-Citroën, ki je po umetniku poimenovalo avto. Z očitkom, da je poteza nespoštljiva do "velikega slikarja, genija", je Clauda takrat tožila Marina. Claudov odvetnik je za Guardian situacijo komentiral z besedami, da Claudu Ruizu Picassu večina od petih še živečih dedičev priznava pravico do upravljanja imena Picassove znamke. Pozneje je v intervjujih Claude dejal, da si nikoli ni mislil, da bo imel takšno vlogo. "Nikoli nisem pričakoval niti si želel imeti takšne vloge ali vpliva na zapuščino mojega očeta," je pred leti dejal Picassovemu biografu Johnu Richardsonu.

Claude je bil sin francoske umetnice Françoise Gilot, ki je umrla junija letos. Foto: EPA
Claude je bil sin francoske umetnice Françoise Gilot, ki je umrla junija letos. Foto: EPA
Pablo Picasso ni napisal oporoke in šest let je trajalo, da so prišli potomci do dogovora – dela so na koncu razdelili med Clauda, Palomo, Mayo in umetnikova vnuka. Foto: EPA
Pablo Picasso ni napisal oporoke in šest let je trajalo, da so prišli potomci do dogovora – dela so na koncu razdelili med Clauda, Palomo, Mayo in umetnikova vnuka. Foto: EPA

Sprva fotograf, pozneje povsem predan skrbi za očetovo zapuščino
Claude Picasso se je rodil leta 1947. Študiral je v Angliji in Franciji, med letoma 1967 in 1974 pa bival v New Yorku. Krajši čas je bil asistent slavnega fotografa Richarda Avedona in tudi sam postal fotoreporter, vendar pa, kot je sam pozneje dejal, je fotografijo opustil zaradi dela z očetovo zapuščino.

Leta 2018 je bil Claude kritičen zaradi velikega števila Picassovih razstav, ki da so nepotrebne, in da pariški Picassov muzej posoja preveč umetnikovih del. Menil je, da veliko del v zbirki ni v stanju, da bi tako pogosto potovala, in da so v "cunami" razstav vključena številna dela le zato, da jih lahko predstavljajo kot dela velikega umetnika.

Claude je bil obenem ponosen na svojo vlogo upravitelja in je menil, da se imamo od Picassa še veliko za naučiti.

"Bil je predan skrbnik in interpretator očetove zapuščine, jo vodil od začetka in strastno podpiral projekt mednarodne štipendije in razstave," je ob Claudovi smrti zapisal trgovec z umetninami Larry Gagosian. "Bil je izjemen človek in velik prijatelj. Claudovo družino imamo v naših srcih. Globoko ga bomo pogrešali." Za Claudom žalujejo žena Sylvie Vautier in njuna otroka.