V desnem atriju Mestne hiše bodo nocoj odprli razstavo Mihe Štruklja z naslovom Alter ego mest. Na razstavi si je do 22. avgusta mogoče ogledati najnovejše slike, ki so nastale med umetnikovim raziskovanjem prostorov in ljudi kitajskih oziroma tajvanskih mest.

Urbane podobe v Štrukljevi obdelavi izgubljajo vez z resničnostjo in dajejo videz fiktivnega sveta, ki odraža umetnikovo osebno percepcijo kompleksnega življenjskega okolja. Foto: Mestna občina Ljubljana
Urbane podobe v Štrukljevi obdelavi izgubljajo vez z resničnostjo in dajejo videz fiktivnega sveta, ki odraža umetnikovo osebno percepcijo kompleksnega življenjskega okolja. Foto: Mestna občina Ljubljana

Kompleksnosti urbanega življenja kot navdih
Umetnika privlačijo dvoumne podobe, možnosti in omejitve prostora tako geografskega kot slikarskega polja. Raziskuje urbane krajine in arhitekturo, v kateri najde kompleksne razsežnosti, ki odražajo napetosti, ki se porajajo v urbanih središčih, so zapisali v galeriji.
Pogosto se osredotoča na javne prostore, ki jih mimoidoči naseljujejo z vsebino, ali pa na pozabljena mesta le lučaj od središč mimobežnosti, ki so nekje vmes. Ob tem raziskuje, kako posameznika opredeljuje okolje, kar nato slikarsko predela.

Miha Štrukelj in njegovi "ekrani z motnjami v sprejemanju signala"

Miha Štrukelj je vizualni umetnik, ki ustvarja na področju slikarstva, risbe in prostorskih instalacij. Končal je magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in prejel številne nagrade in štipendije, med drugim Pollock-Krasner Grant, Henkel Drawing Award, Trust for Mutual Understanding in Majskega salona.

Njegova dela so vključena v nacionalne in mednarodne umetniške zbirke. Predstavil se je na domačih in mednarodnih razstavah, leta 2009 pa je tudi zastopal Slovenijo na 53. Beneškem bienalu. Osrednji del projekta x=0/y=0 Šum v procesu je bil velika slika oziroma objekt iz približno 20.000 legokock v dveh sivih odtenkih ter beli in črni, s katerimi je umetnik simuliral tako digitalno podobo kot tudi sam proces gradnje.