Eva Petrič, soundESCAPES – Uspavanka za drone, 2020. Foto: Galerija Photon
Eva Petrič, soundESCAPES – Uspavanka za drone, 2020. Foto: Galerija Photon

Projekt so podprli Avstrijski kulturni forum, ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana. Razstava bo na ogled do 29. avgusta.

Gre za postavitev, ki so jo v okviru avtorskih soočenj oziroma dialogov pripravili v ljubljanski Galeriji Photon oziroma Centru za sodobno fotografijo, njena kuratorja sta Špela Pipan in Adrijan Praznik.

Po besedah Špele Pipan se Eva Petrič z instalacijo Uspavanka za drone sprašuje, ali obstaja nekaj zavestno nezaznavnega.

Na lovu za sinestezijo
Njen namen je omogočiti "slišati sliko in videti zvok", za postavitev pa je uporabila fotografije iz niza Uspavanka v različnih izvedbah in medijih ter zvočne posnetke z naslovom Uspavanka za drone, ki naj bi skupaj "ustvarili občutke videnja zvoka in slišanja slike".

Marko Lipuš se fotografiji posveča predvsem tako, da posneto gradivo preoblikuje v izvirne vsebine in motive ter ustvari novo fotografsko estetiko. Z nizom Površine in skice predstavlja laminirani pozitivni fotografski tisk.

S tem sicer razbija "fotografsko gladkost in materialnost ter s tem usmeri fotografsko sliko in njeno zunanjo in notranjo površino v tridimenzionalnost in globino", je še zapisala Špela Pipan.

Umetniški poti, ki sta se križali na Dunaju
Eva Petrič se je leta 1983 rodila v Kranju. Na univerzi Webster na Dunaju je leta 2005 diplomirala iz psihologije in vizualne umetnosti ter na Transart Institutu Berlin – Danube University Krems leta 2010 magistrirala iz novih medijev. Sodelovala je na več kot 60 samostojnih in 110 skupinskih razstavah v Evropi, ZDA in Aziji. Živi in ustvarja v Ljubljani, na Dunaju in v New Yorku. Deluje kot konceptualna intermedijska in likovno-vizualna umetnica, fotografinja, performerka in pisateljica.

Marko Lipuš, Skica 26. Foto: Galerija Photon
Marko Lipuš, Skica 26. Foto: Galerija Photon

Marko Lipuš se je leta 1974 rodil v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem. Fotografijo je najprej študiral na Photography College na Dunaju in nato še na Akademiji lepih umetnosti v Pragi. Ob številnih samostojnih in skupinskih razstavah v domovini in tujini je objavil več monografij. Njegova fotografska dela so objavljena v različnih avstrijskih in mednarodnih publikacijah. Na Dunaju živi in dela kot samostojni fotograf. Pri svojem delu se je usmeril v tako imenovano eksperimentalno transformativno fotografijo.