Anita Indihar Dimic, Sklenjeno, barvna akvatinta, 490 x 640 mm/700 x 1000 mm. Foto: Anita Indihar Dimic
Anita Indihar Dimic, Sklenjeno, barvna akvatinta, 490 x 640 mm/700 x 1000 mm. Foto: Anita Indihar Dimic

Ob koncu študijskega leta so na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO) pripravili že tradicionalno razstavo študentskih del, ki je prikaz skupnih prizadevanj vseh študentov in pedagogov v tem letu. Vendar kot je bil zaradi epidemije prilagojen študijski proces, je tudi letošnja razstava na enem mestu – v digitalnem prostoru.

Do spletne platforme lahko dostopate tukaj.

Razstava, nastala v izrednih razmerah
Pred petimi leti so sicer vzpostavili t. i. odprte ateljeje, ki so ob koncu letnega semestra obiskovalce popeljali skozi načrtovalske procese, prostorske postavitve in druga zaključena dela, razstavljena na razpršenih lokacijah akademije.

Hana Zadnikar, Avtoportret, olje na platnu, 24 × 30 cm. Foto: ALUO
Hana Zadnikar, Avtoportret, olje na platnu, 24 × 30 cm. Foto: ALUO

Letošnja razstava je torej precej drugačna, ker je torej nastala v času izrednih razmer, ker ne more celovito predstaviti običajnih dosežkov študentk in študentov in ker je na enem mestu v digitalnem prostoru.

Več kot 500 stvaritev na enem mestu
Na spletni platformi je tako združenih več kot petsto del različnih ustvarjalcev, ki "bodo kmalu usmerjali našo umetniško, oblikovalsko in konservatorsko-restavratorsko prihodnost". "Platforma, ki jo študentke in študenti sproti dopolnjujejo s svojimi deli, predstavlja raznolik in bogat prostor, namenjen vsem, ki jih umetnost in oblikovanje zanimata profesionalno ali ljubiteljsko," beremo v napovedi razstave.

Predstavitve so nanizane v različnih časovnih intervalih, predstavljena dela pa v različnih digitalnih zapisih omogočajo vpogled v vse študijske programe in smeri te akademije, kar dopolnjujejo z razstavami realiziranih študentskih del v galerijskem, fizičnem prostoru.