V R SPACE se bo prva predstavila umetnica Janja Kosi, s projektom Predlog serviranja, ki je bil deloma že prikazan v galeriji DobraVaga in na festivalu sodobne umetnosti Art Stays. Foto: Ravnikar Gallery Space
V R SPACE se bo prva predstavila umetnica Janja Kosi, s projektom Predlog serviranja, ki je bil deloma že prikazan v galeriji DobraVaga in na festivalu sodobne umetnosti Art Stays. Foto: Ravnikar Gallery Space

Projekt je rezultat sodelovanja med Ravnikar Gallery Space in ZRC-jem SAZU-ja, razstavni program R SPACE pa bo tematiziral vprašanja prostora in hkrati naslavljal širok razpon njegovih pomenskih odtenkov.

Posebnost projekta R SPACE je v tem, da bodo lahko sodelujoče umetnice in umetniki skozi nestandardiziran format razstav.

Kot je za MMC dejala Piera Ravnikar, sicer pobudnica projekta in lastnica Ravnikar Gallery Spaca, je R SPACE namenjen mlajši generaciji predvsem zato, ker se Ravnikar Gallery Space primarno posveča ustrezni zastopanosti slikarjev srednje generacijeda, "to pa je priložnost, da se predstavi tudi generacija, rojena v 90. letih". Ob tem doda, da si od leta 2017, ko je odprla galerija, prizadeva zapeljati medgeneracijsko zgodbo, "govorim torej o posameznikih, ki so končali akademijo, a še niso uveljavljeni ali izoblikovani umetniki ali umentice".

S prvo razstavo se tako predstavlja nadobudna umetnica Janja Kosi.

Rastava, ki se spreminja

Sorodna novica "Čas bo pokazal, kako bo nova normalnost vplivala na prihodnost vseh nas, malih in velikih galerij"

Posebnost razstavnega prostora R SPACE je, da v svoji začetni obliki ne bo tudi končna, ampak bo sestavljena iz treh razvojnih faz, ki se bodo v prvem tednu po odprtju še spreminjale.

Razstava ustvarjalca bo tako prilagojena njegovemu ustvarjalnemu procesu, zato bo velik poudarek na procesu gradnje razstave.

"Umetnice in umetniki bodo z nenehnim dokumentiranjem svojega procesa v galerijskem prostoru in zunaj njega sproti ustvarjali tako razstavo kot tudi njen lasten arhiv, obenem pa nam posredovali vpogled v zakulisje dogajanja, v kolesje mehanizmov zasnove, priprave in realizacije razstave," dodaja Piera Ravnikar.

Prvo dejanje: razstava Janje Kosi – Predlog serviranja

Prva razstava v sklopu programa R Space je Predlog serviranja že omenjene Janje Kosi, ki je bil deloma že prikazan v galeriji DobraVaga in na festivalu sodobne umetnosti Art Stays. Umetnica po mnenju Piere Ravnikar vsebinsko obravnava "podobna vprašanja, ki jih želimo odpirati tudi mi, poleg tega pa je umetnica mlajše generacije, ki dokazuje, da ima na tem področju dobre rezultate," je pojasnila za MMC.

Predlog serviranja je bil osnovan na ideji razglednice, na kateri so upodobljene podobe slovitih arhitekturnih in drugih znamenitosti mest, le da se tokrat na njih pojavijo ilustracije trgovskih centrov verige Ikea iz 11 različnih mest.

Umetnica je po predlogah razglednic nato izdelala modularne papirnate modele upodobljenih zgradb, katerih posamični kosi so lahko svobodno sestavljeni v poljubne kompozicije.

V zadnjem koraku je nastale formacije v iluzionistični potezi upodobila še na platnih; kot bi korak za korakom sledila napotkom za sestavljanje pohištva, umetnica v verigi zaporednih, dobro premišljenih intervencij posegala v raznovrstne materiale in medije tako, da je naposled dosegla privlačno podobo končnega, oglaševalskega izdelka.

Raziskovanje izkušnje kot arhitektura

V novi postavitvi Janja Kosi nadaljuje svoje raziskovanje arhitekture kot procesa in kraja dogodka, izkušnje, zgodbe. Spomine na družinske izlete v Ikeo je povezala z razmišljanjem, da lastno (pre)bivanje osmišljamo skozi arhitekturo, brez katere si bivanja sploh ne znamo predstavljati.

Specifičen prostor, objekt, postane arhitektura šele, ko je vanj vpeta živa zgodba ljudi, ko pridobi izkušnjo, ki se z njim spoji do te mere, da lahko značilno oblikovanje nekega prostora postane znak za izkušnjo samo; v tem primeru bo za umetnico nakupovanje v Ikeinih trgovskih centrih za zmeraj povezano z njeno arhitekturno formo in otroškimi spomini, vezanimi nanjo.

Skozi to perspektivo je umetnica tudi o galeriji razmišljala kot o domačem prostoru, ki ga opremlja, torej osmišlja tako, da vanj vnaša svojo izkušnjo – svoje umetniško delo. Če velja, da ima arhitektura sposobnost ohranjati čustven naboj in navezanost njenih uporabnikov nanjo, bo umetnica s svojo razstavo, dogodkom, izkušnjo, za zmeraj zaznamovala R SPACE. Razstavo bo (iz)gradila postopoma, v več stopnjah, ki se bodo ujemale s prej opisanimi fazami njenimi umetniških postopkov.

Janja Kosi (1994, Maribor) je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2016 diplomirala, v letu 2020 pa študij končala z magistrsko nalogo Vsakdanjost heterotopičnega prostora in naslovom praktičnega dela X°Y’Z’’ N – A°B’C’’ E, za katero je prejela nagrado ALUO za izjemne ustvarjalne in študijske dosežke. Del študija je preživela na izmenjavi na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu. Ustvarja na področju vizualne umetnosti, slikarstva, ilustracije in animacije. Do zdaj se je predstavila na samostojnih razstavah Predlog serviranja (DobraVaga, Ljubljana 2021), darling the roof is leaking (Galeriji DLUL, Ljubljana 2019), in na mnogih skupinskih razstavah, na primer Art Stays (galerija Fo.Vi, Kidričevo, 2021), EKO8 (UGM-MTT, Maribor 2021), Začasno. Do nadaljnjega. (Fotopub, Ljubljana 2020), Dnevi zaganjanja EKO 8 (UGM-MTT, Maribor 2020), 4WD; Policentričnost slikarskih vprašanj v opusih štirih avtoric (Galerija Moderna, Zagreb 2020), Another time and place (Improper Walls, Dunaj 2019). Za njeno prakso so značilne prostorske postavitve in povezovanje različnih medijev. V svojem delu pogosto raziskuje koncepte (ne)prostora, doma in domačnosti ter razmerja med človekom in arhitekturo.