Foto: Hiša kulture v Pivki
Foto: Hiša kulture v Pivki

Poslikava nastaja na dvorišču galerije za sodobno vizualno umetnost Hiša kulture v Pivki, kjer so z odprtjem skupinske razstave Vdih Izdih včeraj zagnali novo sezono. Do maja bodo na ogled postavili osem samostojnih razstav, v tem mesecu pa bo Postojnčan Leon Zuodar končal svojo poslikavo. Gre za prvi mural v sklopu projekta Poslikana Pivka.

Foto: Hiša kulture v Pivki
Foto: Hiša kulture v Pivki
Sorodna novica Slikarski poklon izumirajočim avtoštoparjem. Ljubljana je dobila nov mural.

Zuodar, čigar delo zaznamujeta humor in kritičnost, ustvarja mural Artist at Work, ki se naslanja na istoimensko delo hrvaškega umetnika Mladena Stilinovića (1947–2016). A če Stilinovićev speči umetnik "dela v spanju", Zuodarjev modro-rdeče-rumeni lik svoje sanje živi z iztegnjeno roko in se prelevi v pravega Supermana.

Član umetniškega dua Beli sladoled je sicer tudi avtor murala Ogrožena vrsta na pročelju stavbe pri nekdanjem Kinu Vič v Ljubljani, kjer je podoba štoparja neke vrste hommage izginjajočemu pojavu štopanja.

Prvo razstavo sezone so v galeriji ustvarili v sodelovanju z osmimi umetniki oz. umetnicami, ki so jih povabili, da ustvarijo dela na temo vdiha in izdiha. Poleg Zuodarja se na razstavi predstavljajo še Boštjan Kavčič, Lučka Koščak (1957–2022), Tejka Pezdirc, Luka Širok, Iva Tratnik, Jaka Vatovec in Sonja Vulpes. Vodja in kustosinja galerije Mojca Grmek je sicer sama o vdihu in izdihu razmišljala kot o morebitni metafori za kratkost in minljivost življenja, o začetku in koncu nečesa, vendar sodelujočih s svojim razmišljanjem ni seznanila. Pustila jim je proste roke, in kot pravi, so nastala zanimiva in raznolika dela v raznolikih tehnikah, od kipov in slik do grafik in knjige umetnika.

Foto: Hiša kulture v Pivki
Foto: Hiša kulture v Pivki

V Pivki bo razstava na ogled do konca septembra, januarja prihodnje leto pa jo bodo postavili tudi v Mestni galeriji Nova Gorica.

Potem ko je Hiša kulture na zadnjem programskem razpisu ministrstva za kulturo pridobila sredstva za prihodnja štiri leta, je novo sezono razširila z več projekti, med drugim s serijo poslikav štirih javnih površin v Pivki, ki jih bodo v prihodnjih letih ustvarili štirje različni umetniki. Prihodnje leto bo to Petra Preželj.

Foto: Hiša kulture v Pivki
Foto: Hiša kulture v Pivki

Galerija sicer ohranja osnovni koncept delovanja – osem razstav tekoče umetniške produkcije, en večji razstavni projekt in grafična delavnica. Letos se bodo s samostojnimi razstavami predstavili Boris Beja, Vanja Mervič, Klemen Zupanc, Saša Bezjak, Nataša Skušek, Iva Tratnik, Adrijan Praznik in Simon Kocjančič.

Po razstavni sezoni se bodo v Pivki zopet zbrali dva umetnika in dve umetnici in v sklopu letne grafične delavnice ustvarjali grafike in originalna dela na temo pesnika Dragotina Ketteja. Gre za cikel štirih grafičnih delavnic Pesmi v grafiki, ki v ospredje postavlja pisatelje iz regije in ga je galerija zagnala letos spomladi.

Nadaljujejo tudi izobraževalni program. Ob vsaki razstavi ima gostujoči umetnik v grafičnem ateljeju galerije, specializirane za tehnike visokega tiska in sitotisk, možnost ustvarjanja grafike, za otroke in družine pa potekajo t. i. grafična dneva oz. grafični delavnici. Izdelali so tudi družabno igro za večje otroke V hiši prižgimo oči, v nastajanju je še ena za manjše otroke.

Foto: Hiša kulture v Pivki
Foto: Hiša kulture v Pivki

Z novo sezono uvajajo tudi mesečne vodene oglede razstav in možnost obiska šolskih in vrtčevskih skupin, za sklenjene skupine pa je na voljo tudi poseben program, ki vključuje predstavitev in obisk galerije, vodenje po aktualni in stalni razstavi, grafično delavnico ter pogostitev in kantavtorski nastop člana skupine Ana Pupedan.