Njegova dela postavljajo na ogled v Galeriji Josip Račić. Razstavo, ki je nastala v sodelovanju Galerije Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki in Nacionalnega muzeja moderne umetnosti Zagreb, odpirajo danes in bo na ogled do 5. maja.

Staš Kleindienst, Večerna vaja, olje na platnu, 2020. Foto: Arhiv umetnika
Staš Kleindienst, Večerna vaja, olje na platnu, 2020. Foto: Arhiv umetnika

Razstava nosi sicer naslov Antiarkadija, pod katerim se je leta 2022 Kleindienst predstavljal na odmevni razstavi v Galeriji Božidar Jakac, vendar pa gre za drugačno, bolj zgoščeno postavitev, ki pa enako koncizno povzame bistvo umetnikovega slikarstva. Kustos Goran Milovanović, sicer tudi direktor Galerije Božidar Jakac, je z umetnikom izbral deset slik. Gre za olja na platnu, ki so nastala med letoma 2020 in 2024, za priložnost razstave pa so si jih izposodili tako pri zasebnih zbiralcih kot javnih zbirkah.

Sorodna novica Staš Kleindienst: Čas 20. stoletja je minil in ostale so samo še ruševine
Staš Kleindienst, Slika ceste, 2023, olje na platnu, 110 x 85 cm, zasebna last. Foto: Staš Kleindienst
Staš Kleindienst, Slika ceste, 2023, olje na platnu, 110 x 85 cm, zasebna last. Foto: Staš Kleindienst

Kaj torej pritegne na delih umetnika, ki ga Milovanović v katalogu označi za enega najbolj izstopajočih in vznemirljivih slikarjev srednje generacije v Sloveniji ta hip? "Na neki osrednji točki galerije, kjer lahko z enim samim pogledom zajamemo razstavljena dela kot celoto, naletimo na nekatere znane trenutke, ki jih ohranjamo v spominu. Pokrajine, ki počasi tonejo proti obzorju, se nam zdijo intimne in domače, zato njihov videz v nas ustvarja občutek udobja in nečesa domačega, nekaj, kar bi v Freudovi teoriji označili kot 'Heimlich'. Morda je prav tisti trenutek, tisti 'naš izraz', ki ga je Ljubo Babić iskal v krajini Hrvaškega Zagorja in Dalmacije. A to seveda ni koncept Kleindienstovega slikarstva, ki slikam velikega formata v razstavnih postavitvah vedno dodaja tudi male formate, kjer so vizualizacije zgodb še bolj zgoščene in nas kot take pritegnejo z nekim magnetizmom."

Razvoj Kleindienstovega likovnega izraza se je v zadnjih 15 letih, odkar je končal specializacijo na likovni akademiji, ves čas vzpenjal, zapiše kustos. Tematsko mu je blizu družbenokritični komentar, ki ga izvaja na izjemno intimen in kompleksen način. "Njegove pokrajine so na prvi pogled univerzalne, morda se celo zdijo idilične, ko se sliki približamo in dobesedno vstopimo vanjo ter začnemo opažati mizansceno, pa nas avtor usmeri v globljo in drugačno intimno refleksijo."

Staš Kleindienst je leta 2007 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je dve leti pozneje tudi magistriral. Njegova dela so vključena v več zasebnih in javnih zbirk. Med drugim je prejel nagrado skupine OHO, priznanje za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani ter lani nagrado Riharda Jakopiča. Živi in ustvarja v Vipavi.

Staš Kleindienst, Zimska krajina, olje na platnu, 2021. Foto: Arhiv umetnika
Staš Kleindienst, Zimska krajina, olje na platnu, 2021. Foto: Arhiv umetnika

Razstava Antiarkadija je nadaljevanje uspešnega mednarodnega muzejskega sodelovanja med Nacionalnim muzejem moderne umetnosti in Galerijo Božidar Jakac, ki se je začelo leta 2021 z razstavo Vezi - Zagrebška umetniška akademija in slovenski umetniki med obema vojnama.

Gre za prvo Kleindienstovo samostojno razstavo v Zagrebu. Tamkajšnje občinstvo je njegovo delo imelo priložnost spoznati že lani, ko je KID Kibla razstavljala v Laubi – Hiši za ljudi in umetnost, in sicer na umetniškem sejmu Nesvrstani (Neuvrščeni), kjer so bila na ogled še dela Ive Tratnik, Marka Jakšeta in Mirka Bratuše.