Razstava bo v Novi Gorici na ogled do 24. februarja. Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Razstava bo v Novi Gorici na ogled do 24. februarja. Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Sorodna novica "Moja umetniška praksa se navezuje na tradicijo in zapuščino arhitekture kot medija"

V Mestni galeriji Nova Gorica bodo danes ob 19.00 odprli razstavo slikarke mlajše generacije Suzane Brborović. Na Goriškem se predstavlja z nedavno ustvarjeno serijo slik večjega in srednje velikega formata Observatorij. Slikarko in njeno delo bo predstavila likovna kritičarka Maša Žekš.

Umetnica, ki se je predstavila na številnih skupinskih razstavah v novogoriški galeriji, letos tam prvič nastopa samostojno, razstavljena pa so dela, ki so nastala med letoma 2020 in 2022, so sporočili iz Mestne galerije Nova Gorica.

Red geometrije proti kaosu vesolja
"Razstava Observatorij združuje umetničin nadzorovan pogled, spreminjajoče se fascinacije in združevanje likovnih pristopov. Postreže z intimnim kolažem urbanističnih osnov, geometrije, popularne kulture, ponotranjene estetike, nadgrajenih arhitekturnih pejsažev in prostranega vesolja,"
je o razstavi zapisala Maša Žekš.

Likovna kritičarka je prepričana, da umetnica na slikah oživlja na eni strani nedoumljiv kontrast med redom, izračunljivostjo, natančnostjo, na drugi pa nezanemarljiv kaos, fluidnost, spremenljivost in nepredstavljivost vesolja.

"Pogled v nebo, ki ironično indicira ozir v preteklost, je tako premetena metafora za načrtno upodobljeno neskladje, ki v delih nastopa kot nerazločljiva, zavajajoča ukana, ali zremo v fantastično prihodnost ali prikrito sedanjost," še piše v razstavnem katalogu.

Utrinek s postavljanja razstave v Mestni galeriji Nova Gorica. Foto: Mateja Poljšak Furlan/Facebook
Utrinek s postavljanja razstave v Mestni galeriji Nova Gorica. Foto: Mateja Poljšak Furlan/Facebook

Suzana Brborović, rojena v Kranju, je po končanem študiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani leta 2013 študirala slikarstvo na Akademiji za vizualno umetnost v Leipzigu. Leta 2011 je prejela nagrado Essl, leto pozneje študentsko Prešernovo nagrado, leta 2019 pa priznanje Riharda Jakopiča za posebne projekte in dosežke na področju likovne umetnosti za mlajše umetnike. Njena dela so vključena v zbirke, kot so Albertina, Bayer Kultur, Moderna galerija in Riko. Živi in ustvarja med Kranjem in Leipzigom.