Razstava Diversity United (Združena raznolikost) je bila od junija do oktobra na ogled v Berlinu, trenutno si jo je mogoče ogledati v Moskvi, od koder bo v sredini marca prihodnje leto odpotovala v Pariz. Poleg Vladimirja Putina sta pokrovitelja razstave, ki raziskuje predstave o tem, kaj je Evropa, tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Delo umetnice Kris Lemsalu, ki živi in deluje med Talinom in Dunajem. Foto: EPA
Delo umetnice Kris Lemsalu, ki živi in deluje med Talinom in Dunajem. Foto: EPA

Postavitev na nekdanjem berlinskem letališču Tempelhof je v petih mesecih privabila več kot 50.000 obiskovalcev. Vendar je mednarodno organizacijsko ekipo zaskrbelo, da bi moskovska postavitev umetniških del, vsebina katerih se vrti okoli tem, kot so migracije, svoboda in odpor, lahko ob aktualnih napetostih predstavljala težavo, piše Deutsche Welle (DW).

400 stvaritev 90 umetnikov iz 34 držav
Na razstavi z okoli 400 umetniškimi deli sodeluje okoli 90 umetnikov iz 34 držav, približno tretjina del je bila ustvarjenih posebej za to priložnost. Med drugim so na ogled dela priznanih umetnikov, kot so Gerhard Richter, Anselm Kiefer in Georg Baselitz, Šejla Kamerić, Gilbert & George, Olafur Eliasson, Maurizio Cattelan, Monica Bonvicini, Katharina Sieverding ter Boris Mihailov.

 Delo Mea Culpa, ki ga podpisuje nizozemska umetnica Patricia Kaersenhout. Foto: EPA
Delo Mea Culpa, ki ga podpisuje nizozemska umetnica Patricia Kaersenhout. Foto: EPA

"Zelo vesel in ponosen sem, da je naša razstava predstavljena v ikoničnih prostorih Nove Tretjakovske galerije," je dejal Walter Smerling, predsednik Fundacije za umetnost in kulturo s sedežem v Bonnu, ki je odgovoren za organizacijo te velike razstave s proračunom, ki se vrti okoli sedemmestnega zneska. Dodal je še, da je odprtje razstave v Moskvi "simbol odprte in v prihodnost usmerjene družbe".

Pomemben znak odpiranja v času reform prestrukturiranja
Prav tako je razstava "pomemben znak solidarnosti umetniške in kulturne scene", ki je v današnjih "pandemičnih časih še toliko pomembnejša glede na težave s potovanji", je za DW povedal generalna direktorica Tretjakovske galerije Selfira Tregulova. Dodala je, da jo ta razstava spominja na velike mednarodne tako rekoč dialogne razstave, ki so bile na ogled v 80. in 90. letih preteklega stoletja. Po njenih besedah so bile na začetku perestrojke v 80. letih te razstave pomemben znak odpiranja in osrednja izkušnja za številne ruske ustvarjalce, usmerjene v sodobno umetnost. In tako zdaj upa, da bo imela ta postavitev podoben učinek.

Instalacija španskega umetnika Fernanda Sancheza Castilla, ki je del velike razstave. Foto: EPA
Instalacija španskega umetnika Fernanda Sancheza Castilla, ki je del velike razstave. Foto: EPA

Putin, Macron in Steinmeier so se strinjali, da bodo prevzeli pokroviteljstvo razstave, ki je bila navsezadnje zasnovana kot evropski projekt na več ravneh. Ne samo, da naj bi bili zastopani umetniki iz najrazličnejših držav, da bi odražali "umetniški obraz Evrope", kot je tudi podnaslov razstave. Ključna je tudi ideja, da razstava potuje.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier z ženo Elke Buedenbender na berlinskem odprtju razstave. V ozadju je delo Winterreise Anselma Kiefevisita. Foto: EPA
Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier z ženo Elke Buedenbender na berlinskem odprtju razstave. V ozadju je delo Winterreise Anselma Kiefevisita. Foto: EPA

Sprva je bilo načrtovano odprtje novembra lani v Moskvi, vendar so ga morali odpovedati zaradi pandemije, in tako so v Berlinu, ki je bil prvotno načrtovan kot druga postaja, poskrbeli za to, da je bila razstava najprej na ogled tam. Vendar je odprtje junija letos zasenčila politična polemika: tik pred tem so bile številne nemško-ruske organizacije, ki so bile del foruma Peterburški dialog, razglašene za nezaželene v Rusiji. Forum, ki sta ga ustanovila Putin in nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder, naj bi deloval kot platforma za sodelovanje med civilnimi družbami obeh držav.

Umetnost kot "edinstvena priložnost"
Organizatorji razstave so takrat izpostavili, da je odnos ruske vlade nesprejemljiv. Zdaj pa vendarle pravijo, da je treba umetnost razumeti kot "edinstveno priložnost", da se ohrani izmenjava in da "s pomočjo umetnikov na ta način spodbujamo razprave, ki jih v Rusiji prej ni bilo", je dejal Smerling.

Ruski kustos razstave Sergej Fofanov je poudaril, da je za Rusijo še posebej pomembno, da s to razstavo predstavi evropsko raznolikost in raznolikost kot nekaj pozitivnega. "Rusija je del evropske kulture in tradicije. Ne smemo se medsebojno zavračati, ampak iskati dialog. Le tako bo naša skupna kultura preživela," je še dejal.

Vladimirja Putina sicer niso zaznali na odprtju razstave v Moskvi, je pa njegovo ime navedeno med pokrovitelji na steni ob vstopu v razstavne prostore.