Petra Čeh, ki torej prevzema funkcijo 1. januarja 2023, bo nasledila Andrejo Hribernik, ki takrat prevzema vodenje Muzeja sodobne umetnosti v Gradcu.

Foto: KGLU
Foto: KGLU

Trenutno je 37-letna Petra Čeh zaposlena kot kustosinja za umetnostno zgodovino v Loškem muzeju Škofja Loka. Po besedah predsednice sveta galerije Lucije Fink je bila Petra Čeh edina prijavljena na razpis za mesto direktorja Koroške galerije likovnih umetnosti. Nazadnje je soglasje k imenovanju Petre Čeh za direktorico v sredo podal še slovenjgraški mestni svet, petletni mandat pa bo nova direktorica, kot omenjeno, začela 1. januarja prihodnje leto.

Pred zaposlitvijo v Loškem muzeju je Petra Čeh delala kot učiteljica umetnostne zgodovine na II. gimnaziji Mariboru ter Konservatoriju za glasbo in balet, bila pa je tudi sodelavka pri različnih projektih in festivalu Jazz 'ma mlade. Zdaj živi v Ljubljani, sicer pa izhaja iz Cerkvenjaka.

Foto: Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika/Facebook stran
Foto: Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika/Facebook stran

Novo vodstvo dobiva tudi Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika. Dosedanjo direktorico Ireno Oder, ki se bo upokojila, bo nasledil domačin z Raven, 32-letni Aljaž Verhovnik, ki ga koroška in širša javnost pozna predvsem po uspešnih prizadevanjih Mladinske iniciative za tretjo razvojno os. Verhovnik je trenutno zaposlen kot generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja. Je tudi aktualni podžupan Občine Ravne na Koroškem.

Mnenja k njegovemu imenovanju na mesto direktorja knjižnice so morale podati občine Mežica, Črna na Koroškem in Prevalje, soglasje pa sedežna občina Ravne na Koroškem. Sam je, kot pravi, sklep sveta zavoda, da je izbran za direktorja knjižnice, že prejel.