Mala galerija Banke Slovenije zaradi epidemije razstavo ponuja skozi kukala s Slovenske ceste. Foto: BoBo
Mala galerija Banke Slovenije zaradi epidemije razstavo ponuja skozi kukala s Slovenske ceste. Foto: BoBo

Zaradi epidemije in koronakrize si je razstavo mogoče ogledati s Slovenske ceste v Ljubljani skozi kukala na zatemnjenih vratih galerije, saj so razstavišča trenutno zaprta. Na ogled od torka do petka med 11. in 19. uro.

Na Facebookovem profilu pa je galerija objavila tudi nagovor kuratorja Vladimirja Vidmarja ob odprtju. V prihodnjih tednih bodo na družbenih omrežjih razstavo podrobneje predstavili z videovodstvom in rednimi objavami o razstavljenih delih, so sporočili iz galerije.

Idejni okvir razstave grafične produkcije študentov ljubljanske likovne pedagogike so vprašanja umetnosti kot materialne vrednosti. Grafika je še posebej priročna za odpiranje te problematike, saj njena zmožnost reprodukcije spodkopava ideološko predpostavko, da je umetnina neponovljiva.

Študenti v svojih delih premišljujejo različne implikacije odnosa grafike in vrednosti, med drugim tudi vprašanja umetnosti kot dela in materialnega statusa umetnika ter fenomen potrošništva. Sama razstava je radikalizacija drže grafike kot dekonstrukcije vrednot lepih umetnosti in njene vrednosti, grafiki namreč odvzame neposredno fizičnost in jo predstavi v drugi medijski formi, v obliki projekcije, vidne samo skozi kukala na zatemnjenih vratih galerije, piše v sporočilu za javnost.

Kot so še zapisali v galeriji, se bodo v letošnjem razstavnem nizu med drugim predstavljali umetniki in ustvarjalci z različnih fakultet Univerze v Ljubljani s področja likovne umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila, arhitekture in krajinske arhitekture, glasbe, računalništva in igralstva.

Razstava bo na ogled do 8. februarja