Helmut Newton je na novo začrtal estetiko modne fotografije. Foto: EPA
Helmut Newton je na novo začrtal estetiko modne fotografije. Foto: EPA

Razstava Helmut Newton One Hundred v Berlinu je postavljena vzdolž 85 metrov dolgega zidu ob Kraftwerk Berlin na Köpenicker Strasse. Ogledati si jo bo mogoče do 8. novembra.

Razstava združuje okoli 30 fotografij iz vseh Newtonovih ustvarjalnih obdobij. Poleg njih je nanizanih nekaj fotografovih citatov. Poleg tega je po mestu razpostavljenih 250 plakatov, ki prikazujejo fotografovo delo. Razstavo spremlja tudi filmski program, ki bo prikazan v muzeju; med drugim bodo prikazali letošnji film Helmut Newton – The Bad and The Beautiful režiserja Gera von Boehma.

Helmut Newton je bil tisti, ki je žanr "fotografije glamurja" pripeljal v mainstream. Tako je postal osrednje izrazno sredstvo nekega obdobja. "Na svoj način je spremenil erotično domišljijo našega časa ali jo vsaj močno zaznamoval," je o njem zapisal modni guru in fotograf Karl Lagerfeld na začetku 90. let.

Ogledati si jo bo mogoče do 8. novembra. Foto: EPA
Ogledati si jo bo mogoče do 8. novembra. Foto: EPA

Newtonova fundacija in arhiv imata danes prostore na berlinski Jebensstrasse ter skrbita za predstavljanje del fotografova in njegove žene June – Alice Springs. Čeprav je Newton kot Jud Berlin zapustil v tragičnih okoliščinah, mu je mesto ostalo pri srcu. Vanj ga je čez leta pogosto poneslo fotografiranje za revije. Med drugim je za drugo izdajo nemške različice Vogue leta 1979 ustvaril fotografski poklon berlinskim prizoriščem iz svoje mladosti.

Od mode k aktu
Njegovi seriji Naked and Dressed, ki je v njegovem ustvarjanju pomenila prehod od mode k aktu in jo je ustvaril za francosko izdajo Vogue, in Big Nudes sta navdihnili številne fotografe in druge vizualne umetnike.

Newton je deloval po celem svetu in fotografiral za skoraj vse pomembne revije in modne znamke. Navdih za svoje podobe je našel v mitologiji, umetnostni zgodovini, spominih iz otroštva in tudi drugod. V njegovih fotografijah pa se odraža tudi spreminjajoča se vlogo žensk v zahodni družbi, piše Art Daily.

Po mestu Berlin je odprta razstava, razpostavljenih pa je tudi 250 plakatov, ki prikazujejo fotografovo delo. Foto: EPA
Po mestu Berlin je odprta razstava, razpostavljenih pa je tudi 250 plakatov, ki prikazujejo fotografovo delo. Foto: EPA

Iz napačnega testa za fotoreporterja
Helmut Newton (1920–2004) se je kot Helmut Naustädter rodil v Berlinu v premožni judovski družini. Iz Nemčije je leta 1938 odšel v Singapur, kjer je sprejel službo kot fotoreporter za časnik Singapore Straits Times, vendar jo je že po dveh tednih izgubil zaradi "nesposobnosti". Nato ga je pot odpeljala v Avstralijo, kjer je tudi služil vojsko, pozneje pa deloval v glavnem kot modni fotograf in si nadel nov priimek. V Evropo se je vrnil leta 1957, kjer je vrsto let živel in delal v Parizu, leta 1980 pa se je preselil v Monte Carlo.

Umrl je leta 2004 v prometni nesreči v Los Angelesu. Karl Lagerfeld je tragedijo opisal kot "njegovo poslednjo fotografijo": pri 83 letih se je s svojim kadilakom zaletel v zid pri luksuznem hotelu Chateau Marmont, kjer je, kot vsako leto, preživljal zimo, se skrival pred mrazom in se družil s slavnimi prijatelji. Z njim v avtu je bila tudi žena, ki pa je nesrečo preživela.

Morda najvplivnejši in gotovo največkrat posnemani modni fotograf 20. stoletja, Helmut Newton. Foto: EPA
Morda najvplivnejši in gotovo največkrat posnemani modni fotograf 20. stoletja, Helmut Newton. Foto: EPA

Njegove fotografije pogosto označujeta šokantna in hladna stilistična narava podob. Umetnik je znan predvsem po močnih, šokantnih in pogosto sadomazohističnih portretih žensk v verigah ali zvezanih z vrvmi. Newtonova posebnost so bili izostreni portreti žensk, pogosto kot amazonk, na katerih je avtor namigoval na seksualne odklone, nevarnost in fetišizem.

Med pogostimi motivi najdemo ženske s pasjimi ovratnicami, v verigah, na invalidskih vozičkih ali v opornicah. Moški se v njegovih fotografijah pojavljajo predvsem v podrejenih, servilnih vlogah: kot gledalci, strežniki, šoferji.