Dražba Warholove umetnine se je končala pri prodajni ceni 170 milijonov dolarjev, z davki in pristojbinami pa se je znesek nato povzpel na 195 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Dražba Warholove umetnine se je končala pri prodajni ceni 170 milijonov dolarjev, z davki in pristojbinami pa se je znesek nato povzpel na 195 milijonov dolarjev. Foto: EPA

Hkrati gre tudi za najvišji doslej plačan znesek za delo kakega ameriškega umetnika. Dražba newyorške hiše Christie's je bila nasploh videna kot pokazatelj zdravja trga tako rekoč luksuznih umetnin, piše BBC.

Sorodna novica S prodajo enega Basquiata postavljena cela vrsta rekordov

"Ena najredkejših in najizrednejših slik"
Warhol je sliko, naslovljeno Shot Sage Blue Marilyn, ustvaril na podlagi slavne fotografije igralke. Pred dražbo so pri Christie'su zapisali, da je slika "ena najredkejših in najizrednejših slik, kar jih obstaja", s prodajno ceno "v območju" 200 milijonov dolarjev.

Sorodna novica Rekordna cena Picassa ali kako porabiti 160 milijonov evrov v enajstih minutah

Dražba slike se je končala pri prodajni ceni 170 milijonov dolarjev, znesek pa se je nato, upoštevaje davke in pristojbine, povzpel na 195 milijonov dolarjev.

Warholov prijatelj in konkurent
Prejšnja rekorderka je s 110,5 milijona dolarjev bila slika lobanje, ki jo je leta 1982 ustvaril Warholov kdaj prijatelj in kdaj konkurent Jean-Michel Basquiat. S to prodajo je bil leta 2017 postavljen rekord v najdražje prodanem delu, ustvarjenem po letu 1980, in dosežen drugi najvišji znesek za sodobno delo, prodano na dražbi.

Slika Pabla Picassa, nekdanja rekorderka
Pred to dražbo pa se je z rekordom, postavljenim pri prodaji umetniškega dela 20. stoletja, ponašala slika Pabla Picassa iz leta 1955 – Alžirke (Verzija O), ki so jo leta 2015 prodali za 179,4 milijona dolarjev, vključno s pristojbinami.

Marca je George Frei, predsednik upravnega odbora Fundacije Thomasa in Doris Amman, dejal, da slika Marilyn Monroe "priča o njeni nezmanjšani vizualni moči v novem tisočletju. Ženske Marilyn ni več; strašne okoliščine njenega življenja in smrti so pozabljene. Ostane le še skrivnostni nasmeh, ki jo povezuje z drugim skrivnostnim nasmehom ugledne dame, Mone Lize."

Tudi Alex Rotter, predsednik oddelka za umetnost 20. in 21. stoletja pri Christie’su, je dejal, da "Marilyn stoji ob boku Mona Lizi, Boticcellijevemu Rojstvu Venere in Picassovim Gospodičnam iz Avignona." Še pred dražbo je ocenil, da lahko slika, kakršna je Marilyn, spremeni "ne samo trg z Warholovimi deli, ampak trg z umetninami na splošno". Opisal jo je tudi kot "absolutni vrhunec ameriškega popa in obljube ameriškega sna, ki v isti sapi uteleša optimizem, krhkost, slavo in ikonografijo".

Bloomberg poroča, da je umetnino kupil ameriški trgovec z umetninami Larry Gagosian, ki ima v lasti verigo umetniških galerij. Iz dražbene hiše Christie's pa so sporočili, da bo ves izkupiček od prodaje namenjen omenjeni švicarski fundaciji Thomas in Doris Ammann Zürich, ki si prizadeva za vzpostavitev zdravstvenih in izobraževalnih programov za otroke po svetu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ponedeljkova dražba je bila prva v nizu dražb umetnin, ki jih tako Christie's kot Sotheby's načrtujeta v naslednjih dveh tednih in za katere velja, da so preizkus zdravja trga luksuznih umetnin v obdobju po pandemiji.

Philip Hoffman, ustanovitelj newyorškega svetovalnega podjetja Fine Art Group, je za New York Times povedal, da obstaja "ogromna količina zadržanega povpraševanja" po umetnosti. "Vsi so čakali na pravi trenutek. In nastopil je pravi trenutek," je sklenil.

Warholov portret Marilyn Monroe prodali za rekordnih 195 milijonov dolarjev