Britanska galerija Tate je danes objavila imena štirih umetnikov, ki so se uvrstili v ožji izbor. Dobitnika bodo razglasili 5. decembra, razstava njihovih del bo med 28. septembrom in 14. aprilom prihodnje leto na ogled v okrožju Vzhodni Sussex, piše na spletni strani galerije Tate Britain.

Maria Balshaw je kot prva ženska v 120-letni zgodovini na čelu skupine umetniških galerij Tate. Foto: EPA
Maria Balshaw je kot prva ženska v 120-letni zgodovini na čelu skupine umetniških galerij Tate. Foto: EPA

Jesse Darling so za nagrado nominirali za samostojni razstavi No Medals, No Ribbons v galeriji Modern Art Oxford in Enclosures v galeriji Camden Art Centre. Njeno delo obsega skulpture in instalacije, ki "priklicujejo ranljivost človeškega telesa in negotovost struktur moči". Žirijo je presenetila umetničina sposobnost manipuliranja z materiali na načine, ki spretno izražajo neurejeno resničnost življenja.

Ghislaine Leung je nominacijo dobila za samostojno razstavo Fountains v Københavnu. Njena ustvarjalnost je v obliki "rezultatov" – sklopov navodil, ki preizkušajo meje galerijskega prostora. Varuške, varnostna vrata za otroke, napihljive konstrukcije, igrače in vodne fontane obrnejo razstavno strukturo na glavo in postavljajo vprašanja o času, prostem času in delu. Žirija je med drugim pohvalila humorne in transcendentalne lastnosti, ki se skrivajo v ozadju estetske in konceptualne narave umetničinega dela.

Sorodna novica Turnerjeva nagrada za "poetične skulpture", poklon karibskim priseljencem

Roryja Pilgrima je žirija nominirala za delo RAFTS, nastalo po naročilu galerije Serpentine, ter njegovo izvedbo v živo v Londonu. Projekt prepleta zgodbe, pesmi, glasbo in film, nastal pa je v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi v okrožju Barking in Dagenham, da bi razmišljal o časih sprememb in boja med pandemijo. Žirija ga je pohvalila kot izjemen primer družbene prakse.

Barbara Walker je nominirana za projekt Burden of Proof, s katerim se je predstavila na 15. bienalu v Šarjahu. V njem je prek preteklih in aktualnih vprašanj rasne identitete, izključenosti in moči raziskovala vpliv škandala Windrush. Žirija je poudarila njeno sposobnost, da je ob uporabi portretov monumentalnega obsega za pripovedovanje podobno monumentalnih zgodb ohranila nežnost in intimnost.

Turnerjevo nagrado, poimenovano po slikarju J. M. W. Turnerju (1775–1851), so ustanovili leta 1984. Z njo želijo spodbujati javno razpravo o novih tokovih v sodobni britanski umetnosti. Vsako leto jo podelijo britanskemu umetniku za izstopajočo predstavitev na razstavi ali v kakšni drugačni obliki. Dobitnik prejme 25.000 funtov oziroma 28.000 evrov.

Lani jo je dobila britanska kiparka Veronica Ryan za instalacijo, v kateri se je osredotočila na karibske priseljence, t. i. generacije Windrush, in pandemijo covida-19.