Razstavo njenih slik z naslovom Linije so kot ljudje, vsaka je drugačna so pred kratkim odprli v Mestni galeriji Nova Gorica. Odprtje razstave je pospremil Lado Jakša z multivizijo in avtorsko glasbo na temo razstavljenih del.

Foto: Mestna galerija Nova Gorica
Foto: Mestna galerija Nova Gorica

Akademska slikarka Milena Gregorčič se kljub svojemu 70-letnemu jubileju prvič predstavlja v novogoriški galeriji. Novogoriška razstava je sicer umetničina že 80. samostojna razstava, svoje slike in grafike je predstavila tudi na več kot 500 skupinskih razstavah.

"Risba, podoživeta in preoblikovana, nastopa v črni, najbolj elementarni barvi, kot odmev pa jo podpirajo monokromne zemeljske barve. Barva je pri njenem slikarstvu nosilka globljih pomenskih vzgibov. Ti notranji vzgibi niso nekaj naključnega, impulzivnega, temveč skrbno načrtovane in premišljene poteze, v katerih se skrivajo neulovljiva doživetja človeške biti. Za slikarko so linije kot ljudje, vsaka je drugačna, vsaka s svojim značajem in druženjem: ljudi ne more spreminjati, lahko pa to naredi s svojimi linijami, v lastnem likovnem nagovoru," je ob razstavi zapisala likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe.

Njeno ustvarjanje temelji na risbi
Umetnica s prepričljivo likovno govorico, kjer lastne notranje pokrajine slikarsko sugestivno prenaša v tretjo dimenzijo in ob uporabi inovativnih materialov – nosilcev – obvladuje slikarski medij. Njeno ustvarjanje temelji na risbi, svoje iskanje snuje na odsevu narave, ki neposredno ustreza njeni osebni izkušnji, še lahko beremo v besedilu, ki so ga izdali ob razstavi.

"S slikanjem slike na prosojnem nosilcu, konkretno z akvareli na paus papirju, sem začela svoje raziskovanje pred štiridesetimi leti, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Umestila sem jih med dve stekli, jih obesila v prostor, kjer slika ni bila več cenzurirana s steno, ampak je postala berljiva z obeh strani, z vsake drugače. Dolge valovite linije sem takrat še oblikovala v glini in jih razmestila po tleh razstavnega prostora," pa je dejala umetnica sama.

Skrajno osebna občutenja
Tatjana Pregl Kobe je v uvodnem tekstu za razstavni katalog zapisala še, da je Milena Gregorčič s svojimi pristopi slikarka, ki jo v ustvarjalnem procesu vodijo in usmerjajo skrajno osebna občutenja, izkazala je umetniško osebnost in z nizom simboličnih konotacij močno sugestivnost. Njena čustveno obarvana ustvarjalnost nima samo tradicionalne, temveč širšo, trajno vsebino.

Milena Gregorčič se je rodila leta 1952 v Ljubljani. Obiskovala je Šolo za oblikovanje v Ljubljani, kjer je maturirala, in študij nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je slikarka, grafičarka in oblikovalka, kar potrjujejo številne razstave, različna oblikovanja od celostnih grafičnih podob, dekanskih verig, knjižnih oprem do slovenskih poštnih znamk. Za svoje delo je prejela 26 nacionalnih ter mednarodnih nagrad in priznanj, so zapisali v novogoriški galeriji.

Razstava bo na ogled do 23. decembra.