Sliko, ki jo je nizozemski mojster naslikal, ko je bil star 26 let, so prodali za skoraj 16 milijonov evrov, kar je več kot enkrat več od dozdajšnje rekordne cene za njegov avtoportret.

Rembrandt je avtoportret naslikal leta 1632. Foto: EPA
Rembrandt je avtoportret naslikal leta 1632. Foto: EPA

Do zdaj je najdražji Rembrandtov avtoportret dosegel ceno 7,5 milijona evrov, ki so ga prodali leta 2003. Za Rembrandtovo lastno podobo, na kateri se je upodobil s črnim klobukom in belim ovratnikom, se je potegovalo šest kupcev. Dražitelji so predvidevali, da jo bodo zlahka prodali, saj je bila izklicna cena med 13 in 17 milijoni evrov.

Avtoportret predstavlja pomemben del Rembrandtovega opusa. Svojo podobo je spremljal od skoraj prvih likovnih korakov in se do konca življenja ovekovečil na kakšnih 80 slikah, grafikah in risbah.

Rembrandtov avtoportret pred triptihom Gerharda Richterja. Foto: EPA
Rembrandtov avtoportret pred triptihom Gerharda Richterja. Foto: EPA

Pravkar prodani avtoportret je ustvaril leta 1632, ko mu je bilo torej 26 let in se je ravno uveljavljal v Amsterdamu ter doživljal prvi večji uspeh. Natančen razlog za nastanek dela je sicer neznan, je pa pomemben zato, ker nam pokaže, kako se je umetnik videl v enem ključnih trenutkov svoje kariere. Poleg tega poznamo samo dva njegova avtoportreta, v katerih se je oblekel v formalna oblačila. Veliko raje se je odel v zgodovinske kostume ali pa običajna oblačila.

Poznamo približno 80 Rembrandtovih avtoportretov. Foto: EPA
Poznamo približno 80 Rembrandtovih avtoportretov. Foto: EPA

Skoraj vsi Rembrandtovi avtoportreti so v pomembnejših svetovnih muzejskih zbirkah, le trije pa so v zasebnih rokah. Njihov pojav na trgu je zares prava redkost.

"Ni umetnika, ki bi bil tako prepoznaven, kot je obraz Rembrandta, ki je z vsakim avtoportretom uresničil unikatno mojstrstvo kompleksnega spoja samoprojekcije in samoraziskovanja," je dejal George Gordon iz dražbene hiše Sotheby's. "Ker so vse razen treh takšnih slik v muzejskih zbirkah po Evropi in Severni Ameriki, je pojav tako redke mojstrovine na dražbi, ki je bila ustvarjena v ključnem obdobju kariere mladega umetnika, zares razburljiv trenutek in ponazarja trajno mamljivost vodilnega umetnika nizozemske zlate dobe, enega največjih umetnikov v zgodovini."

Velika večina avtoportretov je v javnih zbirkah. Foto: EPA
Velika večina avtoportretov je v javnih zbirkah. Foto: EPA

Rembrandt Hermenszoon van Rijn se je rodil 15. julija 1606 v Leidnu kot sin premožnega mlinarja. Slikarstvo je najprej študiral v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato se je preselil v Amsterdam. Leta 1634 se je poročil s premožno Saskio van Uylenburg. Leta 1640 mu je umrla mama, dve leti pozneje ljuba Saskia in na razkošno življenje navajeni umetnik je kmalu zašel v finančne težave. Da je izplačal dolžnike, je moral prodati hišo in dragocenosti, čeprav je bil eden največjih slikarjev svoje dobe, pa je smrt dočakal bolj ali manj obubožan.

Ustvaril je okrog 700 slik, 300 jedkanic in približno 1800 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive, posvečal pa se je tudi portretom, avtoportretom, žanrskim prizorom, tihožitju in alegorijam. Na začetku je ustvarjal v izrazito baročnem slogu, z bogatimi, toplimi barvami in značilnim zlatorumenim tonom podob, pozneje z bolj umirjenim koloritom ter vse globljo psihološko analizo in poduhovljenostjo.