Foto: BoBo
Foto: BoBo

Navdih za umetniško delo, naslovljeno Solange ‒ kar v nemščini pomeni dokler, je bilo ključno vprašanje feminizma, torej iskanje socialne pravičnosti. Avstrijska umetnica je z njim opozarjala na širok spekter na spol vezanih družbenih neenakosti. Njena stvaritev je izkazovala dvome o obstoječih strukturah moči in zahtevala krepitev vloge žensk, so zapisali v Mestni galeriji Ljubljana.

Instalacija na več koncih sveta
Katharina Cibulka
(1975) je ena izmed umetnic, ki se trenutno predstavljajo na razstavi Ko gesta postane dogodek Mestne galerije Ljubljana. Njeno delo Solange je bilo na pročelje Palače Cukrarna nameščeno od odprtju razstave v petek, 30. aprila.

Razstava je bila premierno na ogled decembra 2020 v galeriji Künstlerhaus na Dunaju v okviru Leta sosedskega dialoga Slovenija ‒ Avstrija 2019/2020, v Ljubljana pa bo na ogled do 20. junija. Delo je še zmeraj na ogled na Dunaju, v preteklosti pa je bilo predstavljeno tudi v več drugih državah po svetu, med drugim denimo v Maroku.

Instalacija pred nočnim požigom. Foto: MMC RTV SLO
Instalacija pred nočnim požigom. Foto: MMC RTV SLO

Nastrojenost do družbeno kritične umetnosti
V Mestni galeriji Ljubljana so zapisali, da je dogodek tako njih kot umetnico "neprijetno presenetil in razžalostil. Bojimo se, da dejanje priča o veliki meri nestrpnosti v naši družbi, pušča grenak priokus novim razvojnim projektom v prestolnici ter kaže nastrojenost proti umetnosti, ki je družbenokritična."

Direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane Blaž Peršin je dodal: "Vandalizem, ki smo mu bili priča, je odraz časa, v katerem živimo, zato bomo v Mestni galeriji Ljubljana umetnici predlagali, da njeno poškodovano delo ostane na pročelju Palače Cukrarna kot ogledalo vsem nam in nas opominja, kam drvimo kot družba in koliko strahu je še v njej prisotnega." Avstrijski kulturni forum Ljubljana pa je na Twitterju izrazil obžalovanje dejanja vandalizma, ki se je zgodilo to noč.

O dogodku je bila obveščena policija, ki je opravila ogled kraja dogodka.