V Vodnikovi domačiji Center bodo danes ob 17. uri odprli razstavo stvaritev letošnjega mednarodnega natečaja Živel strip! Živela animacija!, ki bo na ogled do 26. aprila.

Naslovna podoba (detajl) napovedi razstave je delo Neže Štular. Foto: Vodnikova domačija/Neža Štular
Naslovna podoba (detajl) napovedi razstave je delo Neže Štular. Foto: Vodnikova domačija/Neža Štular

Na odprtju razstave bodo podelili lovorike tokratnim glavnim nagrajencem Neži Štular iz Kranja za strip Vojna in mir, Sanjinu Adinu Rošiću iz Maribora za strip Dr. Buco Raca prof. in Isaku Mattsu Johannesu Kronlundu iz Cola za strip Jezni lovec in radovedni medved. Na področju animacije bo glavno nagrado za samostojno delo prejel Filip Žagar za animacijo Podlasica.

Živel strip! Živela animacija! je mednarodni projekt na področju stripa in animiranega filma, ki so ga zasnovali v Forumu Ljubljana, kjer izdajajo revijo Stripburger, skupaj z združenjem Vivacomix iz italijanskega Pordenona. Pri organizaciji se jim je lani pridružil še mednarodni festival animiranega filma Animateka.

Na letošnji natečaj je 329 učencev in 127 dijakov iz Slovenije prispevalo 418 stripovskih del. Na natečaju je sodelovalo 35 osnovnih in devet srednjih šol ter 11 posameznikov. Več kot 150 osnovnošolcev in 31 srednješolcev je ustvarilo 31 kratkih animiranih filmov.

Vsi udeleženci natečaja bodo prejeli tudi ministrip Zmaj v brezvetrju, ki ga je za ta namen ustvaril dijak Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Ažbe Polšak, eden od lanskih prejemnikov priznanj. V svojem stripovskem prvencu predstavi presenetljivo drugačno perspektivo na vsakdanjo srednješolsko rutino, ki se začne z nadležnim zvokom budilke in se ponavlja iz dneva v dan, ter pokaže, da se morda tudi v njej skriva smisel.

Namen projekta Živel strip! Živela animacija! je spodbujati stripovsko ustvarjalnost in animacijo, branje ter splošno vizualno izobraževanje, predvsem pa popularizirati strip in animirani film med mlajšim občinstvom.

Natečaj za mlade striparje in animatorje iz Slovenije ter italijanske pokrajine Furlanija - Julijska krajina je njegov osrednji del, ob tem pa predstavi še dvojico avtorjev iz Slovenije in Italije. Letošnja izbranca sta bila slovenski animator in pedagog Timon Leder ter risar znanstvenofantastičnih stripov Romeo Toffanetti.

Omenjena sta bila tudi člana letošnje žirije, v kateri so ob njiju bili še Katerina Mirović (Stripburger), Paola Bristot (Viva Comix) in Andreja Goetz (Društvo Slon).