Nagrade za dveletno ustvarjanje prejmejo igralka in literatka Saša Pavček, filmska in gledališka ustvarjalka Tijana Zinajić ter glasbenik Tomaž Grom.

 Matjaž Počivavšek. Foto: ALUO
Matjaž Počivavšek. Foto: ALUO

Dobitnik Župančičeve nagrade za življenjsko delo, akademski kipar in univerzitetni profesor Matjaž Počivavšek s svojim delom pomembno prispeva k predstavitvi in ugledu Ljubljane doma in v svetu, hkrati pa stalno opazno sooblikuje javni mestni prostor, ga s stvaritvami polni in hkrati s svojimi umetninami skrbi za senzibilizacijo javnosti, piše v obrazložitvi nagrade.

Kako postaviti nekaj, kar je javno in za določen čas nepremično?
Njegovo ustvarjanje se dogaja v poglobljeni umetniški avtorefleksiji. Ob postavljanju javnih plastik se umetnik premišljujoče sprašuje, kako postaviti nekaj, kar je javno in za določen čas nepremično, (kar) prehaja med intimnim ateljejskim delom in vstopa v javni prostor tako, da vanj vnaša hedonistični ustvarjalni esprit in hkrati intimo svojega ateljeja. Ko ustvarja za mesto, upošteva dimenzije in način postavitve v dialogu med javnim in osebnim, s čimer javni prostor humanizira, hiteči množici pa omogoča, da se v njem zaustavi in občuti blagodejen dotik z umetnino, še piše v obrazložitvi.

Širok interpretativni razpon Saše Pavček
Igralka, pesnica, pisateljica, dramatičarka in univerzitetna profesorica Saša Pavček s svojim celovitim umetniškim delovanjem pomembno sooblikuje kulturno krajino prestolnice in slovensko umetnost nasploh. V SNG Drama Ljubljana je v predstavah Moj mož in #punceinpolpunce ustvarila vlogi, ki izkazujeta širok interpretativni razpon in prodoren vpogled v globino človekove duše. S pesniško zbirko Zastali čas se umetnica spominja preminulih prednikov in prijateljev in v dvogovoru z njimi zaustavlja neusmiljeno "hitenje, pehanje, dokazovanje, krvavenje". Ko postoji v času, se pred njo razprostrejo brezbrežni horizonti preteklosti in prihodnosti, so zapisali na ljubljanski mestni občini (MOL).

Sorodna novica Tijana Zinajić: "Če ne ustrezaš pričakovanjem, hitro obveljaš za prasico"

Filmska, televizijska in gledališka režiserka Tijana Zinajić je, kot piše v obrazložitvi nagrade, s svojim samostojnim filmskim prvencem Prasica, slabšalni izraz za žensko ustvarila film, ki je popularen, ne da bi bil populističen, zabaven, ne da bi podcenjeval gledalca, in provokativen, ne da bi pri tem pozabil biti človeški. Eksistencialna stiska mlade ženske je v filmu predstavljena z eksplozivno energijo in smislom za humor, s pravo mero provokativnosti in optimizma. Film odlikuje tudi raznovrsten izbor filmske glasbe, ki izrisuje zemljevid sodobne urbane zvočnosti našega prostora.

Tomaž Grom je kontrabasist, improvizator, skladatelj, oblikovalec zvoka in producent, ustanovitelj in umetniški vodja produkcijskega zavoda SPLOH, ki ima v Ljubljani in Sloveniji edinstveno vlogo na področju sodobne improvizirane glasbe, skrbi za razvoj in uveljavljanje praks improvizacije, sodobne kompozicije in zvočnega ter tehnološkega eksperimenta. V zadnjih dveh letih je sodeloval v številnih glasbenih zasedbah, napisal avtorsko glasbo ali oblikoval zvok za različne umetniške projekte, ustvaril pa tudi filmski prvenec Komaj čakam, da prideš, so zapisali na MOL-u.

Župančičeve nagrade podeljujejo na podlagi odloka o priznanjih MOL-a, ki določa, da vsako leto podelijo štiri nagrade, ki jih prejmejo umetniki in umetnice, ki ustvarjajo v Ljubljani, poleg nagrade za življenjsko delo še tri za stvaritve iz zadnjih dveh let.

Podelitev Župančičevih nagrad za leto 2022 bo 9. junija v Cukrarni.