Premier Robert Golob je obiskal Sneberje. Foto: BoBo
Premier Robert Golob je obiskal Sneberje. Foto: BoBo

Odgovornost za varnost prebivalcev nosi država in vlada se tega po Golobovih besedah dobro zaveda. "V preteklosti je bilo tega zavedanja mogoče premalo, danes pa je na najvišji ravni," je v Sneberjah poudaril premier Robert Golob.

Nasip ob Savi, ki so ga v Sneberjah postavili v začetku novembra ob napovedi izredno povečanih vodostajev Save, je po Golobovih besedah ukrep za zagotovitev varnosti prebivalcev do izvedbe trajnih rešitev. "To je bil namen te začasne rešitve in zato se bo ta začasna rešitev tudi vzdrževala v naslednjih mesecih, dokler se zadeva ne uredi trajno," je dejal.

To vključuje tudi navzočnost strokovne ekipe vsakokrat, ko bi pristojni napovedali močneje povečan vodostaj reke. "Ne bomo varčevali niti s sredstvi niti z ekipami," je napovedal premier. Trajna rešitev mora po njegovih besedah vključevati razlivno območje za Savo. Zagotovil je, da bo za pripravo projekta poskrbela stroka, in sicer do konca leta.

Ministrica Alenka Bratušek, ljubljanski župan Zoran Janković in premier Robert Golob. Foto: BoBo
Ministrica Alenka Bratušek, ljubljanski župan Zoran Janković in premier Robert Golob. Foto: BoBo

Ukrepi za pomoč prizadetim

Spomnil je tudi na vse druge ukrepe, ki jih je vlada doslej sprejela za pomoč prizadetim v ujmah. Ničesar se ne da storiti čez noč, vendar opaža, da se ljudje tega zavedajo: "Verjamem, da lahko tudi v Sneberjah ljudje že vidijo, da bodo lahko nadaljevali svoje življenje na tej lokaciji. To se mi zdi najpomembnejše sporočilo."

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je pohvalil odziv prebivalcev Sneberškega nabrežja, ki so po njegovih besedah kljub zahtevnim razmeram in obsežni škodi ravnali tvorno in znali sodelovati. Izrazil je zadovoljstvo z Golobovim obiskom, saj ta po njegovih besedah potrjuje odločenost vlade k ukrepanju.

Janković pričakuje, da bodo predlog trajne ureditve območja prebivalcem predstavili januarja.
Predstavnik prebivalcev Sneberškega nabrežja Igor Kastelic je izrazil "izredno zadovoljstvo" z ukrepi, ki so jim jih predstavili pristojni. Glede na napovedano sodelovanje stroke pričakuje učinkovite rešitve, prilagojene vsem posebnostim območja.

Prebivalce posebej veseli, da so jim vso podporo izrazili tudi najvišji predstavniki države. "Kar smo slišali danes, nas pomirja. Vidimo namreč, da se bo težava reševala trajnostno," je dejal. "Zdaj spimo veliko mirneje," je poudaril Kastelic.

Nataša Pirc Musar v Sneberjah. Foto: Facebook/Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar v Sneberjah. Foto: Facebook/Nataša Pirc Musar

Ob tem je zanikal navedbe, da jim je pomoč v začetku novembra ob napovedi izredno povečanih vodostajev Save nudila samo občina. Kot je pojasnil, je bilo sprva res videti tako, a so nato z vsemi pojasnili dobili jasno potrditev, da je šlo za sodelovanje občine in države.

Sneberje je v soboto obiskala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Pozvala je k sprotnemu obveščanju ljudi na poplavljenih območjih in opomnila, da je regulacija velikih vodotokov vprašanje, ki ga mora rešiti država, in ne občina.

Dela na začasnem nasipu. Foto: BoBo
Dela na začasnem nasipu. Foto: BoBo

Konec gradnje začasnega nasipa

Končuje se gradnja začasnega nasipa, ki bi, dokler ne bo trajnih rešitev, Sneberje obvaroval pred najhujšim. Zaradi strahu, da bi Sava v Sneberjah znova prestopila bregove, je direkcija za vode pred zadnjo grožnjo močnega deževja na začetku novembra preventivno začela graditi nov nasip.

Stari nasip bi namreč težko poimenovali protipoplavni nasip, je opozoril Tone Cezar, vodja sektorja območja srednje Save pri Direkciji RS za vode. "Nastal je v preteklosti, po mojem vedenju gre za nasip presežkov materiala, ki je nastajal ob gradnjah hiš," je povedal za Radio Slovenija.

Starega nasipa vseeno niso utrjevali, ker po njegovih besedah na njem ni kritičnih točk, zaradi katerih bi poplavljalo. Novi nasip, ki je dolg 400 m in ga v teh dneh končujejo, pa ne pomeni trajne rešitve, temveč je začasen, interventni ukrep. "Območje bo treba zavarovati na način, ki bo upošteval celovite ukrepe, to pomeni, da bo treba izvesti preračune," je navedel.

Kot je pojasnil Cezar, bi v prihodnjih mesecih lahko opravili analizo in sprejeli primerne rešitve, nato bi sledila izvedba. "Kratkoročno te izvedbe še ne bo, to bo v prihodnjem letu, celo bolj proti koncu leta, če ne celo v letu 2025," je napovedal.

Golob si je ogledal gradnjo nasipa