Slovenija je druge države pri odpravljanju posledic vodne ujme zaprosila predvsem za težko mehanizacijo. Foto: BoBo
Slovenija je druge države pri odpravljanju posledic vodne ujme zaprosila predvsem za težko mehanizacijo. Foto: BoBo

S hrvaškega ministrstva za obrambo so sporočili, da so iz vojašnice v Karlovcu v Slovenijo poleg 17 vojakov napotili tudi nakladalnik, bager, rovokopač, tri samorazkladalnike, žerjav in dve prikolici za prevoz strojne mehanizacije. To so storili po tem, ko je hrvaška vlada v ponedeljek sprejela sklep o zagotavljanju nujne pomoči poplavljenim območjem v Sloveniji v okviru mehanizma Evropske unije za civilno zaščito, predvsem v obliki gradbenih strojev z operaterji.

Hrvaški vojaki in upravljavci strojev bodo pomagali pri odpravi posledic poplav v Savinjski dolini.

To je že druga pomoč hrvaške vojske Sloveniji ob ujmi, v poplavah prizadetim slovenskim prebivalcem pa so do zdaj pomagale tudi nekatere hrvaške dobrodelne organizacije. Hrvaška je namreč v Dolnjo Bistrico pri Lendavi že v nedeljo napotila vojaški helikopter s sedmimi pripadniki hrvaškega vojnega letalstva, ki so pomagali pri zajezitvi in utrditvi nasipov na Muri.

Hrvaški Rdeči križ je v Slovenijo do zdaj poslal dve donaciji po 9072 litrov pitne vode, Hrvaška karitas pa bo zagotovila 25 naprav za razvlaževanje. Pomoč je ponudila tudi hrvaška gasilska zveza, a so jim v Gasilski zvezi Slovenije zagotovili, da je ne potrebujejo. Hrvaški gasilci s slovenskimi kolegi tako sodelujejo le na obmejnih območjih, njihova pomoč pa je še vedno na voljo.

Hrvaški helikopter je pomagal pri prevozu betonskih blokov, s katerimi so popravili nasip, ki ga je prebila Mura. Foto: BoBo
Hrvaški helikopter je pomagal pri prevozu betonskih blokov, s katerimi so popravili nasip, ki ga je prebila Mura. Foto: BoBo

Zunanja ministrica Tanja Fajon ter minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek sta si danes skupaj s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom ogledala poplavljena območja v Pomurju.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve se je v imenu Slovenije zahvalila hrvaškemu kolegu za do zdaj ponujeno pomoč. "Hvala hrvaški vladi in hrvaškemu narodu za to solidarnost, za izjemno nesebično pomoč. Hrvaška je bila prva, ki je prav v tem delu z vojaškim helikopterjem nudila tisto nujno pomoč, da je uspelo ljudem preprečiti poplavljanje reke Mure. Katastrofa bi lahko bila bistveno večja," je dejala v izjavi za medije v Dolnji Bistrici v občini Črenšovci, kjer je Mura v soboto popoldne prebila nasip, hrvaški helikopter pa je nato pomagal pri prevozu betonskih blokov, s katerimi so popravili nasip.

Hrvaški zunanji minister Grlić Radman je izrekel sožalje družinam žrtev "naravne nesreče brez primere v zgodovini Slovenije". "To so situacije, ko je seveda potrebna solidarnost. In kdo bo to prej razumel kot neposredni sosed," je dejal. "Hrvaška je takoj priskočila pomoč, saj je pred tremi leti sama izkusila močan potres, in takrat nam je Slovenija prva pomagala in dobrota se vrača," je dodal.

Zagreb ponuja lansirni most, dolg do 40 metrov

Pojasnil je, da so pripravljeni pomagati tudi hrvaške avtoceste, gasilci in humanitarne organizacije. "Hrvaška vlada je ponudila tudi lansirni most v dolžini do 40 metrov. Videli smo, da so porušeni tudi mostovi in mislim, da je v tem trenutku najpomembnejše povezovanje, da bi ljudje lahko prehajali z ene strani reke na drugo. Inženirska enota hrvaške vojske je sposobna v zelo kratkem času postaviti takšen most in mislim, da je obrambno ministrstvo že v pogovorih s kolegi na slovenski strani, kje bi ga bilo treba postaviti. Most je pomemben, je simbol življenja, je simbol povezovanja," je dejal.

Iz Nemčije oprema za odstranjevanje naplavin

Nemčija pa bo napotila na pomoč v Slovenijo več kot 40 prostovoljnih delovnih skupin, prvih 11 je že prispelo in začelo pomagati. S seboj so pripeljali obsežno opremo za odstranjevanje naplavin, na poti je tudi specializirana skupina za graditev mostov. Nemčija bo jutri v Slovenijo poslala tudi dva helikopterja za večdnevno podporo, je poročal Radio Slovenija.

Prek mehanizma EU-ja in Nata

Mednarodna pomoč v Slovenijo prihaja od ponedeljka. Madžarska je tako v našo državo poslala dva helikopterja, ki sta bila že na terenu na Koroškem. Helikopterje so ponudile tudi Avstrija, Ukrajina in Španija. Francija je v Slovenijo poslala dva bagra z inženirskimi enotami. Iz Bosne in Hercegovine prihaja inženirska vojaška enota z mehanizacijo, iz Severne Makedonije pa sto vojakov. Med drugim se obeta tudi montažni most iz Češke in bager iz Slovaške. Pri spoprijemanju z obsežnimi poplavami je pomoč ponudila tudi Ukrajina, ki bo v Slovenijo napotila helikopter za sodelovanje v iskalnih in reševalnih akcijah.

Avstrija je ponudila pomoč na ravni predsednikov držav in zunanjih ministrov. Takoj pa se je odzvala s pomočjo dostopa nujne medicinske pomoči do krajev, ki jih s slovenske strani ni bilo mogoče doseči. Nudili so pomoč novorojenčku in materi iz Mežice, ki so ju prepeljali v celovško bolnišnico.

Italija se je odzvala prek mehanizma EU-ja na področju civilne zaščite (ERCC), posebej pa je pomoč ponudila tudi italijanska dežela Emilija - Romanja. Prispel je transport humanitarne pomoči iz Poljske. Pripravlja pa se tudi pošiljka z razvlažilniki zraka in specializirano opremo, s katero bo mogoče obnavljati več tisoč poplavljenih domov.

Latvija je prek svojega veleposlaništva v Budimpešti ponudila finančno in nujno pomoč ter podporo v skladu s potrebami in zahtevami slovenske vlade.

Pomoč in podporo Sloveniji so ponudile še Črna gora, Kosovo, Srbija, Bolgarija in Malta, pa tudi slovenska skupnost, ki živi v ZDA, in sicer prek slovenskega konzulata v Clevelandu.

Za pomoč pri odpravi posledic ujme je Slovenija zaprosila tudi prek mehanizma zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče (EADRCC). Nato bo tako Sloveniji za spopadanje s posledicami ujme med drugim poslal helikopterje in bagre. Španija pa je po prošnji za pomoč Sloveniji ponudila en težki helikopter CH-47 z do 25 člani osebja, vključno s posadko in podpornim osebjem.

Slovenija je medtem že sprejela pomoč pooblaščenca iz centra nujnega odziva v Bruslju, Francije, Nemčije in Slovaške. Potekajo pa tudi usklajevanja za sprejem pomoči Hrvaške in Avstrije.

Ministrica Fajon je dejala, da je ministre držav EU-ja in zveze Nato danes obvestila, kaj vse Slovenija še potrebuje. "Gre predvsem za težke vojaške helikopterje, vojaške pomožne mostove, naprave za čiščenje in presuševanje prostorov. V nadaljevanju bo Slovenija to mednarodno pomoč še kako potrebovala," je navedla.

Sloveniji na pomoč priskočile številne druge države