Evropskega komisarja Janeza Lenarčiča je na terenu spremljal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved. Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje
Evropskega komisarja Janeza Lenarčiča je na terenu spremljal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved. Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje

V fazi intervencije, ki se počasi končuje, je bila Slovenija deležna velike solidarnosti drugih držav članic EU-ja, je ob obisku Ljubnega ob Savinji poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Pomoč prek mehanizma EU-ja za civilno zaščito sicer prihaja še naprej; deset začasnih mostov že stoji, štirje bodo še postavljeni – tri bo poslala Švedska, enega Italija, je dejal.

Slovenija je po besedah Lenarčiča lahko ponosna na svoj sistem zaščite in reševanja. Uprava za zaščito in reševanje je s partnerji hitro vzpostavila bazni tabor v Rečici ob Savinji, kar je omogočilo tudi učinkovito delo mednarodnih ekip in distribucijo pomoči, ki jo je prek mehanizma EU-ja za civilno zaščito v Slovenijo takoj poslalo deset držav, je poudaril Lenarčič.

Zdaj se začenja obdobje obnove, ki bo dolgotrajno in zahtevno, ampak Slovenija lahko tudi v tej fazi po njegovih besedah računa na solidarnost EU-ja.

Komisar opozoril na kratke roke

Lenarčič je spomnil, da si je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nekaj dni po poplavah ogledala najbolj prizadeta območja in napovedala, da bo Sloveniji v letošnjem in prihodnjem letu iz solidarnostnega sklada na voljo do 400 milijonov evrov, od tega letos 100 milijonov evrov. Seveda pa je pogoj za to celovita ocena škode in pravočasna vložitev zaprosila. Roki so kratki, treba je pohiteti, je poudaril.

Sorodna novica Von der Leyen po ogledu prizadetih območij: Sloveniji iz solidarnostnega sklada 400 milijonov evrov

Za pridobitev evropske pomoči mora Slovenija zaprositi v 12 tednih po poplavah. Če bo vloga pripravljena kakovostno, podrobno in kredibilno, bo odločitev EU-ja o odobrenih sredstvih sprejeta hitro, sredstva pa morajo biti nato porabljena v 18 mesecih, je spomnil.

Poleg sredstev iz solidarnostnega sklada je po njegovih besedah nekaj denarja na razpolago še iz tako imenovane evropske krizne rezerve za kmetijstvo, tu je mogoče dobiti še določena sredstva za tiste kmetovalce, ki so v poplavah izgubili pridelek ali imeli poškodovano kmetijsko mehanizacijo.

Kot je pojasnil, gre za zajetne vire, ki so že v rokah Slovenije – gre predvsem za kohezijska sredstva in za sredstva iz instrumenta za okrevanje in odpornost. "Ta sredstva Slovenija ima v nekem smislu nekako že dodeljena, bi jih pa bilo smiselno vsaj v določenem delu preusmeriti v popoplavno obnovo. Evropska komisija je pri tem Sloveniji pripravljena iti maksimalno na roko," je zatrdil.

Medved: Vojska bo ostala, dokler bo treba

Sorodna novica Šefic: Razumem stisko ljudi, a v zelo kratkem času je nemogoče načrtovati celoten proces obnove

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je na vprašanje, ali bo vojska še naprej pomagala na prizadetih območjih, odgovoril, da bo ostala, dokler bo treba. Vojaki, ki so na terenu vse od avgustovskih ujm, pomagajo predvsem pri čiščenju vodotokov, je pojasnil.

Občine sicer škodo popisujejo in vnašajo v sistem Ajda, v tem trenutku pa je po njegovih besedah še pomembneje, da so občine predhodno oceno škode poslale na ministrstvo za naravne vire in prostor, saj bodo na tej podlagi razmeroma hitro prejele 40-odstotna predplačila za začetek sanacije.

Županja Rečice ob Savinji Majda Potočnik je povedala, da jim je v občini že uspelo oddati vse doslej predvidene popise, prav tako je občinska komisija že popisala škodo na zasebnih objektih. Izjema so objekti, ki jih ogroža plaz, pri katerih županja ocenjuje, da jim jih bo uspelo popisati do roka. Skupaj so doslej prejeli 250 vlog za popis škode.

Lenarčič na prizadetih območjih

V Črni dobrodelni tekaški dogodek

Medtem se tudi ta konec tedna vrstijo prireditve, s katerimi organizatorji zbirajo sredstva za pomoč prizadetim v nedavnih poplavah. Potem ko so bili v začetku avgusta zaradi ujme primorani odpovedati tekaško prireditev K24 Ultra Trail v Črni na Koroškem, ta v spremenjeni obliki poteka danes. Vsa sredstva, ki jih bodo pridobili z organizacijo teka, bodo namenili Prostovoljnemu gasilskemu društvu Črna in Gorski reševalni službi Koroška. Obe organizaciji sta imeli v poplavah v začetku avgusta veliko škode.

Sorodna novica Po 11-metrovkah zmaga "modrih" z Ibrahimovićem, za pomoč zbrali 3,5 milijona evrov

V Parku Nade Žagar v Ilirski Bistrici pa območno združenje Rdečega križa, društvo MKNŽ in drugi partnerji pod častnim pokroviteljstvom župana Občine Ilirska Bistrica Gregorja Kovačiča od 15. ure organizirajo dobrodelno prireditev, ki so jo poimenovali Bistrc za Slovenijo.

Načrtujejo raznolik nabor dogajanja in ponudbe. V programu bodo z delavnicami, igrami, športnimi dogodki, kulinarično ponudbo ter nastopi in predstavitvami sodelovala lokalna društva in druge organizacije. Tako v Črni kot Ilirski Bistrici organizirajo tudi srečelov, so sporočili organizatorji.