Črna na Koroškem med poplavami. Foto: Twitter/Slovenska vojska
Črna na Koroškem med poplavami. Foto: Twitter/Slovenska vojska

"Ustanovitev pokrajin si predstavljamo, če ne zaradi drugega, predvsem zaradi teh zadnjih dogodkov, ki kažejo, da bi bile lahko pokrajine odlične organizatorke. Skrbele bi za vodotoke, predvsem za urejanje prostora, pozneje za izdajo gradbenih dovoljenj, poskrbele bi za osnovno zdravstvo, urejanje regijskih bolnišnic, centrov zbiranja in urejanja odpadkov," je med drugim v izjavi za medije naštel predsednik državnega sveta (DS) Marko Lotrič in poudaril tudi izvajanje razvojnih projektov.

Vse to si želijo, kot je dejal, z obiski po Sloveniji, ki jih bodo končali prihodnje leto, pogledati v različnih okoljih, da vidijo, kako to deluje in kaj ljudje pričakujejo od pokrajin. Na predlog župana Občine Slovenska Bistrica Ivana Žagarja načrtujejo tudi razvojno konferenco, vse skupaj pa bo, kot je dejal Lotrič, pokazalo, kje smo danes in kje želimo biti čez nekaj let.

Koroška kot pilotna pokrajina?

Glede izražene želje županje Občine Črna na Koroškem Romane Lesjak, da naj bo tudi Koroška pilotna pokrajina, pa je dejal, da je podobne pobude in vprašanja prejel tudi drugje in da to samo kaže na to, kako potrebne so pokrajine. Povedal je, da bodo kohezijskemu ministrstvu prenesli vse te želje in da bi lahko z novelo zakona o skladnem regionalnem razvoju ponudili dodatne naloge za pokrajine.

"Mogoče se bo na ta način začela snežna kepa valiti in na koncu nekako prepričala tudi poslanke in poslance, da izpolnijo ustavno zavezo po ustanovitvi pokrajin," je dejal Lotrič.

"Glede pokrajinske zakonodaje še vedno ni dovolj politične volje, da bi ta lahko prišla na mize v DZ-ju," je menila županja Občine Črna na Koroškem Lesjakova. Dejala je, da Koroška absolutno mora biti pokrajina.

Delegacijo DS-ja je seznanila z dejavnostmi po ujmi in načrti sanacije. Županja še vedno meni, da je premalo projektantov za načrtovanje vseh potrebnih projektov, prav tako bo treba zagotoviti dovolj izvajalcev, da bodo v postavljenem roku porabili sanacijska sredstva, je opozorila. V pogovorih je med drugim navedla področje zdravstva in dejala, da bi potrebovali satelitsko urgentno središče, prav tako je spomnila na težave zaradi odsotnosti mobilnega signala in interneta.

Župan Občine Mežica Mark Maze je v pogovorih spomnil na pomoč, ki so jo po ujmi dolini zagotovili Slovenska vojska in tudi mednarodna skupnost. V delegaciji DS-ja sta bila še generalna sekretarka DS-ja Monika Kirbiš Rojs ter državni svetnik iz Koroške in župan Občine Mislinja Bojan Borovnik, ki meni, da bi se pri ustanavljanju pokrajin lahko zgledovali tudi po nekaterih sosednjih državah.