Gasilci na delu v Baški grapi. Foto: Občinski štab civilne zaščite Tolmin
Gasilci na delu v Baški grapi. Foto: Občinski štab civilne zaščite Tolmin

"Noč v razmočeni in plazoviti Baški grapi je minila mirno, današnje ugodne vremenske razmere pa so vse strukture za zaščito in reševanje namenile intenzivnim pripravam na nove obilne padavine, ki jih vremenoslovci napovedujejo predvsem v noči s četrtka na petek," je za MMC s terena sporočila novinarka TV Slovenija Mojca Dumančič.

Foto: Občinski štab civilne zaščite Tolmin
Foto: Občinski štab civilne zaščite Tolmin

Po njenih navedbah v četrtek v Baško grapo prihajajo štiri dodatne gasilske enote, okrepljene patrulje policije s terenskimi vozili, ekipa Slovenske vojske s težko gradbeno mehanizacijo in zasebniki z ustrezno gradbeno opremo. Enote bodo razpršene po naseljih in pripravljene na morebitne podore ali usade, ki bi zaprli ceste in povezave. Za morebitne evakuirane prebivalce bo aktivirana nacionalna enota Rdečega križa za nastanitve.

S podjetjem Hidrotehnik so si člani štaba civilne zaščite in tolminski župan Červ ogledali nevaren hudournik na Kneži, v strugi katerega bodo izvedli preventivne ukrepe, ki bodo v čim večji mogoči meri preprečevali prelivanje vode med hiše. Pri mali hidroelektrarni Klavže pa so namestili zaščitno pregrado, ki bo preprečevala vdor vode na cesto in od tam v hiše.

Na napovedano poslabšanje so pripravljene tudi ekipe Zdravstvenega doma Tolmin. Jutri dopoldne bosta zdravnik in diplomirana medicinska sestra opravila vizito v domovih upokojencev v Podbrdu in na Petrovem Brdu, ki so bili pet dni odrezani od doline, popoldne in ponoči pa bo v Podbrdu dežuralo reanimacijsko vozilo z zdravnikom in dvema reševalcema.