Ljubno ob Savinji je eno bolj prizadetih območij. Foto: Slovenska vojska
Ljubno ob Savinji je eno bolj prizadetih območij. Foto: Slovenska vojska

Kot je objavil Elektro Celje, je bilo ob 8. uri brez elektrike še 700 njihovih odjemalcev oziroma 70 transformatorskih postaj, ob 11. uri pa še 677, največ na območju Zgornje Savinjske doline oz. nadzorništva Nazarje (517 odjemalcev), kjer je bilo v ponedeljek zjutraj brez električne energije 1297 odjemalcev. Sledi območje Koroške oz. nadzorništvi Ravne na Koroškem (145) in Vuzenice (15). V Zgornji Savinjski dolini in Mežiški dolini so namestili 15 večjih agregatov.

Še vedno pa Elektru Celje ni uspelo vzpostaviti povezave iz Ljubnega proti Lučam in iz Ljubnega proti Rastkam. Poleg tega še ni vzpostavljena povezava med Solčavo in Črno iz Logarske doline in iz Črne na Koroškem.

Na območjih, kjer so reke še razlite in ceste neprevozne, sanacije okvar ne izvajajo. Tudi odjemalce pozivajo, naj se izogibajo poškodovanim območjem. Prav tako naj se ne dotikajo vodnikov in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo, so dodali.

Elektro Ljubljana medtem poroča, da je brez električne energije trenutno 562 njihovih uporabnikov oz. 26 transformatorskih postaj, največ na območju Kamnika, Žirov in Radeč.

V več vaseh električno energijo zasilno zagotavljajo z agregati

Na Gorenjskem so se vremenske razmere umirile in ekipe Elektra Gorenjska so se s pomočjo monterjev družbe Elektro Primorska prebile tudi do odrezanih območij. Zdaj so vsi odjemalci na Gorenjskem oskrbljeni z električno energijo. Tako so skupaj uspešno sanirali daljnovodno povezavo do Lavtarskega vrha, kjer ni več zasilne oskrbe z agregatom, prav tako daljnovodno povezavo Luše. Uspelo se jim je prebiti tudi do odrezane Bodoveljske grape, kjer so uporabnikom prav tako zagotovili oskrbo z elektriko. S tremi agregati oskrbujejo še 57 uporabnikov, in sicer na dveh lokacijah v Poljanski dolini ter v Podljubelju, kjer je plaz delno odnesel daljnovod.

V prihodnjih tednih in mesecih se bo odpravljalo posledice in poškodbe na prizadetih območjih, zato bo prihajalo do motenj in kratkotrajnih prekinitev z oskrbo z električno energijo, so opozorili v Elektru Gorenjska. Kot ocenjujejo, je škoda na omrežju ogromna. Poleg daljnovodov so močno poškodovani tudi kabelska kanalizacija in kablovodi.

Na območju Elektra Primorska v ponedeljek ni bilo odjemalcev brez električne energije. Na podatke za območje Elektra Maribor STA še čaka. V obeh elektrodistribucijskih podjetjih sicer v teh dneh pomagajo delavcem Elektra Celje.

Omrežje Telekoma Slovenije ponovno deluje nemoteno

V zadnjih dneh so številne težave povzročale tudi motnje v telekomunikacijskih omrežjih. S Telekoma Slovenije so sporočili, da njihovo mobilno omrežje ponovno deluje nemoteno. "Mobilno omrežje Telekoma Slovenije nemoteno deluje po vsej državi, dodatno pa je Telekom Slovenije v ponedeljek v Črni na Koroškem optične povezave zagotovil tudi do svoje funkcijske lokacije," so pojasnili v sporočilu za javnost.

Na nekaterih lokacijah, ki jih ima operater v najemu, še vedno prihaja do težav z električnim napajanjem, zato Telekomovi strokovnjaki na terenu skrbijo za vzdrževanje delovanja baznih postaj, ki se napajajo s pomočjo agregatov. Te bazne postaje delujejo v okviru kapacitet, so pa zaradi velike potrebe po komunikaciji močno obremenjene, poudarjajo.

"Zaradi popolnoma uničene funkcijske lokacije v Mengšu, ki je bila ključna za zagotavljanje fiksnih storitev na območju Mengša in okolice, Telekom Slovenije na tem območju išče različne druge rešitve za zagotavljanje fiksnih storitev, prav tako za popolnoma uničeno funkcijsko lokacijo Radmirje," so pojasnili. Trenutno poteka sprotna sanacija omrežja, v okviru katere se predvsem iščejo rešitve za čim prejšnjo povrnitev fiksnih storitev uporabnikom, prav tako so v pripravi načrti za celovito sanacijo omrežja.

Telekom signal na Koroškem omogoča tudi uporabnikom operaterja A1

Na območju Koroške Telekom Slovenije od ponedeljka uporabnikom operaterja A1 omogoča mobilni signal ter možnost klicev in pošiljanja SMS-sporočil. Uporabniki omrežje uporabljajo tako, da v nastavitvah svojega mobitela ročno izberejo operaterja Telekom Slovenije, ime omrežja je Mobitel.

Mobilnim naročnikom in tistim, ki pomagajo na terenu, so z namenom zagotavljanja lažje komunikacije pri Telekomu omogočili 30-dnevni neomejen mobilni prenos podatkov. Tega si lahko naročniki vklopijo do 15. avgusta tako, da pošljejo SMS-sporočilo s ključno besedo POVEZANI na številko 1918.

V Savinjski dolini razmere ostajajo resne