Cesta v Kamniško Bistrico avgusta letos. Foto: MMC RTV SLO/Robert Mohorič
Cesta v Kamniško Bistrico avgusta letos. Foto: MMC RTV SLO/Robert Mohorič

Ponekod, kjer je bila prej cesta, je danes struga. Ponekod bo treba dati prostor vodi ali traso premakniti zaradi ogrožajočih plazov. O tem bodo odločali strokovnjaki. To pomeni novo umeščanje v prostor in druge postopke. Proces bo dolgotrajen.

A če so danes za vzdrževanje omrežja zadolženi koncesionarji, pa se bo gradnja novih oddajala na javnih razpisih. Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh poudarja: "Ne bomo dovolili, da bi se kdor koli na račun ujme mastil. Storili bomo vse, da ne bomo priča vojnemu dobičkarstvu."

Toda s sanacijo se bo mudilo, morda bodo projekti slabo pripravljeni in bodo gradbinci zahtevali tudi anekse. Kako preprečiti zlorabe? "Mi s cenami, ki so bile običajne pred poplavami, razpolagamo, in seveda se ne bomo pustili izsiljevati s cenami, ki od tega odstopajo," je odgovoril Rajh.

Torej odstopanj od veljavnih cen ne bo, ampak ali to pomeni enotne cene za izvajalce? "Govorite o regulaciji cen v gradbeništvu. Tudi o tem smo razmišljali, niso pa to preprosti ukrepi," je še pojasnil državni sekretar.

In sredstva? Vlada je sicer napovedala vsem ministrstvom krčenje prihodkov za 4 odstotke, a na ministrstvu za infrastrukturo pojasnjujejo, da noben projekt, ki se je začel ali ki ima zagotovljen evropski denar, ne bo prekinjen. Sredstva za sanacijo so ločena, krčenje pa bo lahko zadelo nekatere predvidene nove investicije.

Aplikacija 2023 bo delovala do konca meseca

Še do 30. septembra bo delovala aplikacija Poplave 2023, prek katere civilna zaščita napoti zainteresirane prostovoljce na v ujmi prizadeta območja. V septembru je doslej bilo več kot 4000 napotitev, je za STA povedal Sandi Curk iz civilne zaščite.