Prostovoljci so med odmorom zapeli ponarodelo pesem Mlinar na Muri. Foto: Zajem zaslona
Prostovoljci so med odmorom zapeli ponarodelo pesem Mlinar na Muri. Foto: Zajem zaslona
Babičev mlin danes. Foto: Zajem zaslona
Babičev mlin danes. Foto: Zajem zaslona

Ko smo se pred tednom v čolnu odpravili snemat poplavljeni Babičev mlin, je bilo nogometno igrišče pred njim pod vodo. Danes so tu kosili travo. Pri poškodovanem mlinu pa je stekla dobrodelna delovna akcija, je za TV Slovenija poročal Bojan Peček.

Zlasti prostovoljci iz domače vasi so mlin, ki je bil poplavljen kar nekaj dni, do danes v glavnem že počistili, zdaj urejajo še brežino ter okolico 110 let starega mlina, je za Radio Slovenija poročala Lidija Kosi.

"Največ poškodb je tukaj, ograjo je odneslo, nizvodno od mlina je spodkopalo brežino," je povedala Karmen Babič, mlinarica na Muri. Karmen si želi, da bi ob pomoči, za katero je neizmerno hvaležna, septembra znova začela mleti. "Vseeno je lepše, če mlin ropota, kot če stoji. Navajen si na tisti zvok, zdaj je zatišje," je dodala.

Prav tu so leta 1995 posneli video ponarodele pesmi Mlinar na Muri. Pevec skupine je bil še ponoči v službi v šoštanjskem Tešu. "Z veseljem sem tu, furamo tistole šajtrgo. Dela je še več kot dovolj," je povedal Matjaž Ograjenšek, pevec skupine Chateau.

Babičev mlin leta 2010. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Babičev mlin leta 2010. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Božja pomoč in veržejska konjenica

Med odmorom so skupaj s pevcem skupine Chateau, ki je za hip samokolnico zamenjal s kitaro, pesem Mlinar na Muri zapeli tudi udeleženci delovne akcije. "Ja, celoten teden smo že tukaj. Jaz in vsi pomočniki, domačini iz Veržeja, ki pomagajo, so vedno na razpolago, mlin se je uspel ubraniti narasle vode, hvala Bogu, kot bi se reklo, sicer brez pomoči, kot bi jaz rekla, moje veržejske konjenice, se ne bi," je povedala mlinarica Karmen.

Babičev mlin je simbol Pomurja in Slovenije. "Ker sem postal na pol Goričanec, na pol Prekmurec sem začutil državljansko dolžnost, da pridem sem in ohranimo to izredno dediščino," je povedal Uroš Lipušček, novinar in publicist.

"Škoda se s prostovoljci sanira, upam, da bo kmalu tako, kot je bilo," je povedal Drago Legen, župan Veržeja, ki je prav tako priskočil na pomoč.

V 12 urah dvig za tri metre

Dober poznavalec Mure in raftar Simon Balažic je prav tako vseskozi pomagal. "Nenavadno je, kako hitro je zrasla (Mura), v petek je v 12 urah zrasla skoraj za tri metre," je povedal. Visok vodostaj pa je trajal dvakrat dlje kot običajno.

Rokave je zavihala tudi prleška državnozborska poslanka Sara Žibrat: "Zdelo se mi je primerno, da tudi politiki pridemo pomagat, da ne govorimo zgolj v državnem zboru".

Tu je bil tudi državni sekretar Dejan Židan: "Pomemben del prostega časa preživim ob Muri, takoj ko je prišel poziv – imamo delovno akcijo –, sem vprašal, ali lahko pridem zraven."

"Tukaj smo, da stvari čim prej vrnemo v naravno stanje," je še povedal Lipušček.

"Za vsakim dežjem posije sonce, pesimistična nisem, sem obkrožena z ljudmi, ki priskočijo na pomoč," je sklenila mlinarica Karmen Babič.

Znameniti Babičev mlin na Muri ujmo prestal, a je poškodovan