Montažni most v Gornjem Gradu, ki so ga postavili po poplavah v lanskem avgustu. Foto: Občina Gornji Grad/Facebook
Montažni most v Gornjem Gradu, ki so ga postavili po poplavah v lanskem avgustu. Foto: Občina Gornji Grad/Facebook

Kot so sporočili iz vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih, gre za objekte, ki so po oceni državne tehnične pisarne po katastrofalni ujmi avgusta lani močno ogroženi zaradi plazov ali so tako poškodovani, da njihova obnova ni mogoča ali ekonomska smiselna ter bi lahko predstavljali nevarnost za življenje ljudi.

Lastniki objektov, na katere se nanaša sklep o odstranitvi, se bodo lahko odločili med možnostmi, ki jih ponuja zakonodaja, sprejeta za odpravo posledic ujme. Izbrali bodo lahko med gradnjo nadomestitvenega objekta, izplačilom odškodnine ali nakupom nadomestne nepremičnine.

Gradnja nadomestitvenih objektov bi se lahko po napovedih vodje vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjana Šefica začela v drugi polovici leta. Upravičenci bodo lahko izbirali med 12 arhitekturnimi rešitvami, ki jih je prek natečaja izbralo ministrstvo za solidarno prihodnost v sodelovanju z zbornico za arhitekturo in prostor. Pet rešitev je za eno- in dvostanovanjske stavbe, tri za dvojčke, štiri pa za vrstne hiše.

Skupaj je sicer kot potencialno ogroženih z vidika poplav, plazov ali erozije tal za zdaj evidentiranih 348 objektov, ki predstavljajo potencialno grožnjo za zdravje in življenje ljudi, ni pa to še končna številka. Nekatere občine še nimajo nadomestnih lokacij za gradnjo novih stanovanjskih objektov.